Danmark hårdere ramt af nedtur

Økonomien er på tilbagetog både herhjemme og i resten af verden. Men meget tyder på, at vi herhjemme bliver hårdere ramt, end de gør i resten af norden.

Den økonomiske nedtur rammer hårdere i Danmark end i andre lande. (Foto: AP © AP graphics)

Sløje udsigter for økonomien

præger
langt størstedelen af verden. Også herhjemme er opbremsningen gået i gang. Indtil videre ses det tydeligst på faldende huspriser og opbremsningen i byggeriet. Resten af
Norden
er også ramt. Men det ser ud til, at Danmark har udsigt til det stejleste fald.

- Det skyldes blandt andet den kraftige nedkøling på boligmarkedet i Danmark, siger Troels Søndergaard Nielsen, cheføkonom i HSH Nordbank.

Det større fald herhjemme skyldes ifølge Troels Søndergaard Nielsen, at huspriserne falder mere. Og det gør de, fordi de tilbage i 2003 og 2004 steg mere i kølvandet på indførelsen af de afdragsfrie lån.

Opbremsning

Renten bundede i 2,15 procent fra juni 2003 til december 2005. Siden har Nationalbanken skruet op for den ledende rente, som i dag udgør 4,35 procent. Det betyder at det koster 1.100 kroner mere pr. million kroner man har lånt i dag, end dengang, og 1.500 kroner pr. million kroner, hvis man købte hus med afdragsfrie lån.

- Der er ingen tvivl om, at vi er under en opbremsning, der gør at vi må spænde livremmen ind som danske

forbrugere
, siger Troels Søndergaard Nielsen.

Han forudser nu en hård landing med voksende ledighed fra de nuværende 1,7 procent til omkring 2,0 procent i slutningen af året og 2,7 procent i løbet af næste år.

Facebook
Twitter