Danmark har fået udleveret millioner af dokumenter om svindelmistænkte Sanjay Shah

De mange dokumenter skal hjælpe i slaget for at genvinde tabte milliarder til staten.

49-årige Sanjay Shah regnes for at være hovedmanden bag svindel med udbytteskat for 12,7 milliarder kroner. (© Sanjay Shah)

Millioner af dokumenter er allerede i hus - og flere er på vej fra Dubai.

Sådan lyder det i dag fra fagdirektør i Skattestyrelsen Steen Bechmann Jacobsen, som på et pressemøde i dag har orienteret om status på udbytteskattesagen, hvor den danske stat er blevet franarret mindst 12,7 milliarder kroner.

- Hen over sommeren har vi haft held med at få nogle kendelser på en central aktør i Dubai, som efter vores opfattelse har spillet en ret central rolle i svindlen med udbytteskat, siger Steen Bechmann Jacobsen.

Siden foråret 2018 har Skattestyrelsen anlagt 476 sager mod personer og selskaber, som på den ene eller anden måde har haft fingrene nede i udbyttesagen.

Ni millioner dokumenter

Sanjay Shahs talsmand, Jack Irvine, bekræfter over for DR Nyheder, at Sanjay Shah har udleveret millioner af dokumenter til de danske myndigheder.

I alt skal kendelsen i Dubai have givet Skattestyrelsen adgang til ni millioner dokumenter.

3,5 millioner dokumenter er allerede udleveret, og de resterende 5,5 millioner dokumenter forventes at komme skatteforvaltningen i hænde inden nytår, fortæller Bechmann Jacobsen:

- På nuværende tidspunkt kan vi kun gisne om de oplysninger, der ligger i materialet, vi nu har fået adgang til på så omfattende vis. Men vi håber på, at der ligger relevante oplysninger, som kan understøtte de allerede anlagte sager, siger han.

- Men så håber vi også, at materialet kan give grundlag for at gå andre veje mod andre aktører, som vi ikke har blik for endnu. Og sidst om vi får adgang til aktiver andre steder i verden, som vi ikke allerede har foretaget retsskridt imod, fortsætter Steen Bechmann Jacobsen.

11,2 fastfrosne milliarder kroner

Skattestyrelsens britiske advokater har ved en britisk domstol sikret en såkaldt "World wide freezing order", som betyder, at Skattestyrelsen har ret til at fastfryse 11,2 milliarder kroner tilhørende personer og selskaber, der er relateret til udbyttesagen, i store dele af verden.

Ifølge Jack Irvine stammer dokumenterne fra serveren tilhørende Sanjay Shahs britiske selskab Solo Capital.

- Det er værd at notere sig, at langt størstedelen af dokumenterne stammer fra Solo Capital, som Søik (Bagmandspolitiet, red.) har haft adgang til siden 2015, og de har ikke fundet bevis for svindel, så det er tvivlsomt, at Skat vil. Men Skats advokater vil tage sig godt betalt for at gennemgå dokumenterne, skriver Jack Irvine i en mail til DR Nyheder.

Data stammer fra forlig

Oveni kendelsen fra Dubai vælter der ifølge Skattestyrelsen også i øjeblikket dokumenter ind fra et folig indgået med 60 mindre amerikanske pensionskasser, som har været en central komponent i den påståede svindel mod Danmark.

I foråret indgik pensionskasserne et forlig om at tilbagebetale 1,6 milliarder kroner til den danske stat. Samtidig indvilgede ejerne af pensionskasserne at udlevere bunkevis af dokumenter fra deres involvering i sagen, hvor der altså fejlagtigt blev refunderet 12,7 milliarder kroner fra Danmark til udenlandske pengemænd.

- Sammenholdt med, at der fra forligsparterne også kommer en enorm mængde data, så styrker det vores muligheder for at hjemtage så mange penge som muligt i den her sag, siger Steen Bechmann Jacobsen.

Det har tidligere været fremme, at Skattestyrelsen forventer at kunne hente op mod 6 milliarder kroner hjem til statskassen i det omfattende juridiske efterspil, men det er ikke en gratis omgang at føre civile sager ved en række domstole i verden.

Advokatregningen i udbyttesagen forventes således at løbe op i 2,4 milliarder kroner.