Danmark importerer flere it-specialister

Selvom it-beskæftigelsen falder, importerer Danmark stadig mere højtuddannet it-arbejdskraft. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Der kommer stadig flere udenlandske it-eksperter til Danmark for at arbejde i it-sektoren.

I år har de danske myndigheder udstedt 236 såkaldte jobkort til udenlandske it-specialister, og det er en stigning på 40 procent i forhold til året før.

Det viser den femte udgave af Informationssamfundet Danmark, som Danmarks Statistik og Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling udgiver.

For at kunne få et jobkort som udenlandsk it-specialist skal man som minimum have en it-uddannelse på akademisk niveau. Til sammenligning blev der i 2003 uddannet omkring 1000 danske it-specialister på akademisk niveau.

Bekymring i HK

Nye tal fra HK/Privat og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser imidlertid, at i tredje kvartal i år faldt den sæsonkorrigerede it-beskæftigelse med omkring 400 personer - et fald på 0,4 procent. Og faldet svarer ikke til tidligere udmeldinger fra arbejdsgiverne om, at der ville komme 10.000 nye job på området i år, og derfor vækker de nye tal bekymring i HK.

- Vi har hele vejen igennem været yderst kritiske over for branchens udmeldinger om 10.000 nye job, og jeg vil tilråde at udvise den samme skepsis, når it-branchen og regeringen skræpper op om at åbne grænserne for it-medarbejdere, fordi der er en nærmest desperat mangel på arbejdskraft, siger sektorformand i HK/Privat, Karin Retvig, og fortsætter:

- Her er snarere tale om den gamle disciplin i, at jo større ledighed, desto mere kan man trykke lønningerne, siger en utilfreds sektorformand.

Stigende beskæftigelse

Karin Retvig opfordrer til, at der hurtigst muligt tages initiativ til en samlet undersøgelse af området, for at få afdækket de fremtidige beskæftigelsesmuligheder.

Fordelt på de forskellige hovederhverv er beskæftigelsen steget inden for it-konsulentvirksomhed, mens it-industriens beskæftigelse falder. For it-engroshandel og telekommunikation er beskæftigelsen nogenlunde uforandret.

Facebook
Twitter