Danmark indleder charmeoffensiv i Mellemøsten med konge-besøg

Kronprinseparret og udenrigsministeren aflægger lige nu høflighedsvisit hos Saudi-Arabiens konge - et visit, der officielt åbner det danske erhvervsfremstød.

Kongefamilien gæstede det Saudiske kongehus tidligere i dag for officielt at åbne det danske erhversfremstød

Protokollat høflighedsvisit.

Det er den korrekte betegnelse for det, som det danske kronprinsepar og udenrigsminister Kristian Jensen lige nu foretager sig i Saudi-Arabien. En begivenhed, der officielt åbner det erhvervsfremstød, som kongehuset, regeringsrepræsentanter og erhvervslivet er rejst til Saudi-Arabien for i denne uge.

- Det er sådan noget, man gør for helt officielt at skyde de officielle begivenheder i gang. Man mødes, i dette tilfælde hos Kong Salman af Saudi-Arabien, som byder velkommen. Så får man sig en lille frokost sammen, men hvad der ellers foregår, vides ikke.

Sådan lyder det fra DR's kulturkorrespondent Mette Hybel, der lige nu befinder sig i Saudi-Arabien.

De næste par dage skal Mette Hybel følge de kongelige og begivenhederne omkring det danske erhvervsfremstød, der, for de kongeliges vedkommende, både byder på seminarer, møder, udvekslingsseancer og forretningsmiddage.

Og for kronprinsesse Mary betyder det middag med kongens søstre i aften og rundbordssnak med saudiske erhvervskvinder mandag.

- Det er netop blevet bekræftet fra Udenrigsministeriet, at Kronprinsessen er blevet inviteret til middag hos to af kongens søstre i aften, men ellers er der intet officielt på programmet for de kongelige resten af dagen, fortæller Mette Hybel.

Det er der til gengæld for udenrigsminister Kristian Jensen, der, efter det protokollate høflighedsvisit, sætter sig sammen med den saudiske udenrigsminister.

Kristian Jensen vil kritisere overtrædelse af menneskerettigheder

I denne forbindelse har udenrigsminister Kristian Jensen på forhånd proklameret, at han vil adressere en vis kritik af Saudi-Arabiens tilgang til menneskerettigheder - herunder henrettelser og kvinderettigheder.

Udfaldet af mødet mellem de to udenrigsministre præsenteres senere i dag på et såkaldt doorstep pressemøde.

- Vi forventer, at udenrigsministrene sætter sig sammen omkring klokken 15:30 lokal tid. Det kan tage en time, det kan tage to - det vides ikke, men når de engang er færdige, kan pressen så stille spørgsmål til, hvad de har talt om, siger Mette Hybel.

Det danske besøg i Saudi-Arabien skal styrke samhandelen inden for bæredygtighed, sundhed, fødevarer, uddannelse og design, men har fået voldsom kritik af både interesseorganisationer og partier. Blandt andet Enhedslisten, som har kaldt besøget "skandaløst" og "problematisk" på grund af saudiernes krænkelser af menneskerettigheder og brug af dødstraf.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1126861424031047

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk