Danmark ligner fortsat en vinder

En række udenlandske eksperter tegner et overraskende lyserødt billede af Danmark som en global vindernation.

Danmark har stadigvæk vinderpotentiale i sig, mener en række eksperter. Vi er gode til at være førende inden for bestemte nicher.

Glem de dystre forudsigelser om tab af danske arbejdsplad ser, manglende investeringer og vigende konkurrenceevne, der er ved at køre Danmark ud på et sidespor i den globale økonomi.

En række førende eksperter, udenlandske iagttagere og praktikere, som Information har talt med afblæser nu panikken.

De betragter alle Danmark udefra gennem deres arbejde eller baggrund og tegner samstemmende et overraskende positivt billede af Danmarks chancer for at klare sig i den globale konkurrence.

Globale elite

Hvis vi strammer os an på en række områder, kan vi som land ifølge eksperterne lægge os helt op i den globale elite, siger Christine Ingebritsen, forsker i skandinaviske studier ved University of Washington i Seattle.

- En af de spændende ting ved Danmark er evnen til at komme ind på nichemarkeder, som er unikt danske og så evnen til at rykke hurtigt. Ikke på traditionelle industriprodukter, men på ting som insulin eller vindmøller.

- I har evnen til at være adrætte på verdensmarkedet og gribe mulighederne med partnerskaber, som ikke kun støttes af regeringen, men af hele samfundet, siger hun.

God infrastruktur

Can Seng-Ooi, der er singaporeaner og forsker i den globale konkurrence mellem byer og lande ved CBS, er også optimistisk.

- Danmark har et forspring i konkurrencen med resten af verden. Der er en god infrastruktur og et godt transportsystem, og der er lav korruption og et godt uddannelsessystem. Og så er der mange ambitiøse mennesker i Danmark med leder- og iværksætterpotentiale, der kan skabe arbejdspladser i fremtiden, siger han til Information.

Christine Ingebritsen advarer på linje med andre iagttagere om, at Danmarks ry ude i verden som en fremmedfjendsk nation kan spænde ben for fremskridt.

- Det er evnen til at opføre sig som et hold, der gør Danmark i stand til at spille så godt. Hvis dén kommer i fare, vil det blokere for jeres konkurrencedygtighed, siger hun.