Danmark overhalet på korruptionsliste

Danmark har mistet førstepladsen på liste over lande med mindst korruption. Ekspert vurderer, at danske regler for partistøtte øger risiko for korruption.

Danmark har mistet førstepladsen på liste over lande med mindst korruption. Ekspert vurderer, at danske regler for partistøtte øger risiko for korruption. (© Colourbox)

De mest korrupte lande i verden er Somalia, Nordkorea og Burma, mens der er mindst korruption i New Zealand, Finland og Danmark.

Det viser den årlige oversigt fra organisationen Transparency International over korruption i 183 lande.

Sidste år delte Danmark førstepladsen med New Zealand, men Danmark er i år røget ned på en delt andenplads med Finland.

Somalia i bund

Ud af ti mulige point har Danmark opnået en score på 9,4. Til sammenligning har bundskraberen Somalia kun opnået en score på et point ud af ti.

Danmarks høje placering betyder dog ikke, at lande som Danmark bare kan læne sig tilbage, siger dokumentationschefen hos Transparency International, Finn Heinrich:

- Selvom man er øverst på listen, betyder det ikke, at korruption er fraværende i Danmark, siger han til Radioavisen og uddyber:

- Der er muligheder for at udøve korruption i Danmark ikke mindst inden for politik, fordi reglerne for at yde tilskud til partierne i Danmark er meget ugennemskuelige. Netop på det felt giver Danmark muligheder for, at man kan komme til at understøtte korrupt adfærd. Partistøtte er noget, vi vil se nærmere på, siger Finn Heinrich.

Island faldt igennem

Han understreger, at man skal huske på, at en god placering på korruptionslisten ikke er nogen garanti for, at det fortsætter fremover.

Det er Island et eksempel på. For fem år indtog landet en førsteplads, men er nu røget ned på plads nummer 13.

På årets liste er Danmark og Finland efterfulgt af Sverige, som ligger nummer fire og Singapore, som ligger nummer fem.

Kina klarer sig bedre

Verdens største økonomi, USA, kommer ind på plads nummer 24 - to pladser dårligere end i 2010.

Verdens næststørste økonomi Kina er betydeligt mere korrupt, selv om landet ligger tre pladser bedre end i fjor, nemlig som nummer 75.

Vores store naboland Tyskland, den økonomiske motor i EU, er nummer 14.

Transparency International laver listen ud fra en metode, hvor man undersøger indtrykket af korruptionen hos en lang række personer, der har professionel kontakter i et givent land.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk