Danmark taber på internettet

Ny undersøgelse viser, at Danmark er røget ned på en 15. plads på gennemsnitshastigheden på internettet.

På et år er Danmark dalet fra en ottende plads til en femtende plads, målt på gennemsnitlig hastighed, når vi arbejder på internettet. (Foto: Hilaryaq © Stock.xchng)

På et år er Danmark dalet fra en ottende plads til en femtende plads, målt på gennemsnitlig hastighed, når vi arbejder på internettet.

Det viser en dig frisk undersøgelse foretaget af det internationale IT firma Akamai, som hvert kvartal udgiver rapporten State of the Internet.

Tallene er slående og viser, at regeringen ikke længere kan trække en genåbning af det 14 år gamle teleforlig fra 1999, mener formand for Konservativt folkeparti, Lars Barfod.

Kontakter erhvervsministeren

- Jeg vil, så snart ferien er ovre, rette en personlig henvendelse til erhvervsministeren og bede ham om, at få genåbnet forhandlingerne om et nyt teleforlig så hurtigt som muligt, så vi ikke kommer endnu mere bagud, siger Lars Barfod i denne uges P1 Business, som handler om udrulningen af fibernet i Danmark.

Ifølge regeringens planer skal de danske forbrugere i 2020 have adgang til en hastighed på 100 megabit pr. sekund. Men der er fortsat lang vej endnu, mener Mikael Bomholt Nielsen, som er konsulent i Dansk Energi.

- En almindelig dansk bredbåndsforbindelse kører i gennemsnit med en hastighed på 8,1 megabit pr. sekund ifølge den internationale rapport. Det er en svag fremgang i forhold til sidste år, hvor hastigheden blev målt til i gennemsnit 7,0 megabit.

- Men det ændrer ikke ved at der skal ske store ting, hvis danske forbrugere og virksomheder skal have mulighed for at være digitalt førende og nyde godt af nye og avancerede tjenester.

Begrænses af for lave hastigheder

- Det er et trist paradoks, at vi danskere ofte kåres til det mest IT-parate folkefærd i verden, men at vores digitale muligheder samtidig begrænses af alt for lave hastigheder på vores bredbånd, siger Mikael Bomholt Nielsen.

Både Sverige og UK rangerer foran Danmark og fremhæves i rapporten for at have meget stor fremgang.

I begge lande er den gennemsnitlige bredbåndshastighed steget med over 40 procent alene i løbet af det seneste år. Stigningen er dermed dobbelt så stor som det de danske forbrugere har fået glæde af.

Vores naboer har anden tilgang

Både i Sverige og i UK har myndighederne anvendt en anden tilgang til bredbånd end de danske myndigheder.

Begge lande har foretaget funktionel adskillelse af det tidligere telemonopol og i begge lande investerer staten i udrulning af højhastighedsbredbånd i markedssvigtede yderområder.

Derudover har man i Sverige fradrag for tilslutning til bredbånd samt givet kommunerne stor frihed til at fremme bredbåndsudviklingen.

Når det gælder den gennemsnitlige tophastighed (gennemsnittet af den højest-målte hastighed på alle IP-adresser) tangerer Danmark helt nede på en plads som nummer 32 – efter blandt andet Rusland, Polen og Ungarn, fremgår det af undersøgelsen fra det internationale IT firma Akamai.