Danmarks grønne industri krakker

Det løber ikke rundt for mange af de virksomheder, der skal forvandle husdyrgødning til biogas. Flere er gået konkurs eller er tæt på et sammenbrud.

Det løber ikke rundt for mange af de virksomheder, der skal forvandle husdyrgødning til biogas. Flere er gået konkurs eller er tæt på et sammenbrud. (Foto: Eric Øtting © DR)

Danske politikere har i årevis talt om at opbygge en helt ny, grøn industri, som skal forvandle millioner af kubikmeter husdyrgødning til miljøvenlig biogas. Men det er blevet ved snakken.

I virkelighedens verden er den branche, der skal levere varen, truet af økonomisk sammenbrud, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Der bygges stort set ingen nye biogasanlæg. Enkelte af de eksisterende anlæg er allerede gået konkurs, og flere er begyndt at vakle faretruende.

- Stort set alle danske biogasanlæg har økonomiske problemer. Nogle steder er der tale om alvorlige problemer, siger Aksel Buchholt, formand i Foreningen af Danske Biogasanlæg, til Jyllands-Posten.

For lav afregningspris

Biogasanlæggene er garanteret en afregning på 78 øre pr. kilowatt-time. Det er langt over markedsprisen, men langt under den pris, der skal til for at få biogasanlæggene til at løbe rundt økonomisk.

- Politikerne har i årevis talt om, at afregningsprisen på biogassen skulle hæves, så vi kunne få flere nye anlæg. Der er bare intet sket, og flere af de eksisterende anlæg er nu lukningstruet, siger Aksel Buchholt.

Den foregående regering havde som ambition, at halvdelen af al husdyrgødning fra dansk landbrug skulle forvandles til biogas inden 2020.

Flere konkurser

I juni 2011 lancerede S-SF en plan om, at al husdyrgødning fra dansk landbrug - dvs. 30 millioner tons - inden 2020 skal forarbejdes til grøn energi.

Men mens politikerne skruer op for ambitionerne, krakker de virksomheder, der skal levere varen.

For et par uger siden gik Green Farm Energy konkurs. Virksomheden med hovedkontor i Langå bestod af både biogasanlæg og en udviklingsafdeling.

På Lolland har Guldborgsund Kommune for nylig overtaget kontrollen med driften af det økonomisk nødlidende Nysted Biogas. Selskabets egenkapital er negativ med 20 millioner kroner.

Store underskud på Mors

Også på Mors vakler et af de største landmandsejede anlæg, Morsø Bioenergi. Selskabet har haft store underskud på driften, og egenkapitalen er væk.

Landmændene, der ejer anlægget, kautionerer for et beløb, der svarer til 130 pct. af deres ejerandel.

- Vi har altså ingen nødudgang. Vi kan kun kæmpe videre med ryggen mod muren og håbe, at politikerne snart kommer med en afregningspris, som vi kan leve af, siger bestyrelsesformand Anders Bovbjerg.

Regeringen vil meget snart offentliggøre en energiplan, der indeholder initiativer rettet mod bl.a. biogas. Klima- og energiminister Martin Lidegaard ønsker derfor ikke at kommentere den aktuelle økonomiske krise i branchen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk