Danmarks mindste bank betaler selv for negative renter, men kalder ministers opsang for 'billig omgang'

Den lille vestjyske bank Stadil betaler selv negative indlånsrenter for privatkunderne.

Nationalbanken har fjernet muligheden for, at banker kan have op til 50 millioner kroner stående rentefrit. Og det koster penge for Stadil Sparekasse, der selv betaler regningen for de negative renter frem for at sende dem videre til kunderne.

Den lille vestjyske by Stadil er hjem for omkring 400 mennesker – og Danmarks mindste pengeinstitut, Stadil Sparekasse.

Banken har valgt at gå imod strømmen og lader indtil videre sine privatkunder slippe for negative renter på de penge, de har stående på kontoen.

I stedet betaler de selv for de negative renter, der kommer på de midler, som banken har stående i Nationalbanken, som følge af det lave renteniveau i Danmark lige nu.

Den vestjyske landsby Stadil har lige godt 400 indbyggere.

Og skulle det blive nødvendigt i fremtiden at pålægge kunderne negative renter, er det ikke en beslutning, man kommer til at tage let på.

- Det er svært. Vi bliver jo mødt med nogen, som kommer med historien om at være vokset op med at skulle spare op, og at det altid er godt at lægge penge til side. Men lige nu bliver deres penge mindre værd år for år, siger Janus Vestergaard, der er administrerende direktør i Stadil Sparekasse.

Direktøren fortæller dog også, at man inden for det næste halve år kan blive nødt til at ændre på kundernes rente på indlån.

- Men vi kan se, at der er en let stigende rente – godt nok på de lange renter – og vi kan se, at der er en bevægelse derude, og meget hurtigt kan vi godt komme til ikke at skulle have negative renter, siger han.

Og han håber da heller ikke, at nye kunder kommer til at kime ham ned i håbet om at slippe for negative renter. Stadil Sparekasse er nemlig en lille lokalbank og kan ikke lukke et ubegrænset antal kunder ind, siger han.

Små bankers rentefrihed fjernet

At fritage kunderne for negative renter kommer heller ikke uden omkostninger for Stadil Sparekasse.

Der er nemlig nogen, der skal betale de negative renter, som Nationalbanken kræver for indestående midler. Så det gør Stadil Sparekasse selv.

- For vores vedkommende betød det en ekstraudgift på cirka 300.000 kroner om året fra den ene dag til den anden, siger Janus Vestergaard.

Men sådan har det ikke altid været.

For to år siden havde Stadil Sparekasse en såkaldt foliokonto i Nationalbanken, hvor man kunne have op til 50 millioner kroner stående rentefrit.

50 millioner kroner var alle de penge, banken havde stående, så derfor slap Stadil Sparekasse for at betale negative renter til Nationalbanken.

En dag fik banken som et lyn fra en klar himmel besked om, at beløbsgrænsen på kontoen med 14 dages varsel ville blive reduceret fra 50 til 10 millioner kroner.

For cirka en måned siden blev muligheden for en rentefri foliokonto helt fjernet, og Stadil Sparekasse skal nu betale minusrente af alt indestående i Nationalbanken.

- Det var ekstremt frustrerende, siger Janus Vestergaard.

- Vi har ikke nogen produkter, vi kan gå ind i. Vi har ikke nogen udenlandske filialer, vi kan sætte penge i. Vi har Nationalbanken, som er vores depotafdeling, siger han.

Ministers udtalelser er 'en billig omgang'

I går gik erhvervsminister Simon Kollerup (S) til tasterne på Facebook med et opslag, hvor han kaldte banker, der tager negative renter på indlån, for grådige.

En dag tidligere havde Danske Bank offentliggjort, at kunder i banken fra 1. juli skal betale negative renter, hvis de har over 100.000 kroner på kontoen. Flere andre banker har tidligere gjort det samme.

Men ministerens opslag på Facebook er lidt for let købte 'likes', siger Janus Vestergaard.

- Det er lidt en billig omgang, fordi det er ikke bankerne selv, der har valgt at sætte den negative rente. Det er sådan set politikerne og deres bank, Nationalbanken, der har valgt det, så kan det godt være, man har markedsforhold og andre ting, der gør sig gældende. Men det er grundet en meget stor likviditet i det danske samfund, som – i disse tider i hvert fald – er politisk skabt, siger han.

Men han vil meget gerne i dialog med ministeren og har da også to gange inviteret ham til Stadil for at vise banken frem. Begge gange fik Janus Vestergaard dog at vide, at ministeren ikke havde tid.

- Han skulle tage imod den invitation, han fik for to år siden, da han var ny som minister, og jeg inviterede ham ud i Danmarks mindste pengeinstitut for at høre om, hvad det er, vi går og arbejder med, og hvilken forskel vi gør for vores lokalsamfund.

Dengang fik direktøren at vide, at diskussionen om foliokontoen skal tages med Lokale Pengeinstitutter (LOPI) og Finans Danmark.

Sprugt ind til, om opsangen på Facebook virkelig er en billig omgang, svarer erhvervsminister Simon Kollerup i et skriftligt svar:

- Det nemme er jo at smide omkostningen over på kunderne. Men hvor skal kunderne gå hen til sidst, hvis udviklingen fortsætter? Derfor indkalder jeg nu bankernes forening, Finans Danmark, til møde om sagen. For den nuværende situation kan danske bankkunder ikke være tjent med, skriver han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk