Danmarks rigeste fisker tiltalt for stråmandsvirksomhed

Skagen-fiskeren Henning Kjeldsen er ifølge anklagemyndigheden hovedmand i sag om kvoter.

Henning Kjeldsen ejer Danmarks største fiskerfartøj, S349 Gitte Henning, der ligger i Skagen Havn. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Storfiskeren Henning Kjeldsen, der ifølge Berlingske er god for 1,6 milliarder kroner, er nu tiltalt for at have indsat stråmænd i en række selskaber, så han kunne få flere kvoter end tilladt.

Det bekræfter flere af hinanden uafhængige kilder over for DR.

Hermed er han ifølge DR Nyheders oplysninger den formodede hovedmand i en sag, hvor Bagmandspolitiet - også kendt som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) - i dag har rejst tiltale mod Henning Kjeldsen og ni andre personer.

Det er formodningen, at Henning Kjeldsen har været den reelle ejer af selskaberne, hvor der var indsat andre direktører. Og det er ulovligt, og derfor bør de tiltalte straffes med bøde, lyder påstanden.

DR Nyheder har talt med Henning Kjeldsen, der siger:

- Jeg ved ikke noget om sagen, da jeg har været ude at fiske. Jeg har ingen kommentarer. God dag.

Der er i alt stillet krav om, at der skal konfiskeres 231.998.711,69 kroner i sagen. Desuden lægger bagmandspolitiet op til, at Henning Kjeldsen skal have frataget retten til at drive erhvervsmæssigt fiskeri.

- Efter en omfattende efterforskning har Søik fundet grundlag for at rejse tiltale for forhold, der bygger på en forudsætning om, at en enkelt fisker har erhvervet fiskekvoter gennem en række selskaber, der stod registeret som ejet af stråmænd, når han ikke længere selv kunne erhverve flere fiskekvoter på grund af reglerne.

- Det er vores vurdering, at han er den eneste, der reelt har haft med driften af selskaberne at gøre, og at direktørerne i selskaberne alene har fungeret som stråmænd, siger Per Fiig, der er fungerende statsadvokat for Søik, i en pressemeddelelse.

Bagmandspolitiet ønsker ikke at kommentere, om Henning Kjeldsen er tiltalt i sagen.

I sagen er et advokatfirma og et revisionsfirma også tiltalt.

Politianmeldt i 2017

Efterforskningen af Henning Kjeldsen blev påbegyndt i 2017, efter at Rigsrevisionen fremlagde en kritisk rapport om brugen af kvoter i dansk fiskeri.

Rapporten førte blandt andet til forflyttelse af embedsmænd og en række politianmeldelser. Der blev ikke sat navne på, hvem der blev politianmeldt.

Der blev heller ikke sat navn på Henning Kjeldsen i dokumenterne, men hans advokat bekræftede senere over for Berlingske, at der var tale om storfiskeren.

Advokaten mente dog ikke, at hans klient havde gjort noget forkert.

Henning Kjeldsen har de seneste år fortsat med at tjene penge. Sidste år havde han et overskud i sit selskab Gitte Henning A/S på knap 130 millioner kroner.

Selskabet havde en egenkapital på 624 millioner kroner ved årets udgang.

Hans aktiver gør, at han flere gange er blevet omtalt som Danmarks rigeste fisker.

Efterforskningen af sagen lå i første omgang hos Nordjyllands Politi, men blev i 2018 overtaget af Bagmandspolitiet.