Danmarks største CO2-udleder om grøn skat: 'Koster os 76 millioner kroner om året'

Sværvægterne Aalborg Portland og Arla er rygende uenige om regeringens nye udspil.

En graffiti-maler har skrevet "Fuck Penge" på en redningspost ved havnen i Aalborg. I baggrunden ses Aalborg Portland Cementfabrik. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Skat og afgifter skal de næste par år gøre virksomhederne grønnere og mere miljøvenlige.

Det mener regeringen, der her til formiddag har præsenteret sit udspil til en ny skattereform.

Vejen til at sænke udledningen af CO2 med 70 procent om 10 år skal ske ved at pålægge virksomhederne afgifter for den energi, de bruger, lyder det fra skatteminister Morten Bødskov (S).

Men det er ikke noget, der falder i god jord hos Michael Lundgaard Thomsen, som er direktør for cementfabrikken Aalborg Portland.

- Jeg er kritisk over for regeringens udspil, fordi det som udgangspunkt koster os 76 millioner kroner om året, siger han.

'Koster en fjerdedel af overskud'

Aalborg Portland har 335 medarbejdere her i landet, og virksomheden er en af de største udledere af klimagassser herhjemme.

Kul er det primære brændsel i virksomhedens produktionen af cement, og selvom regeringen har lagt op til at give virksomheder som Aalborg Portland et fradrag på skatten, så er det langt fra nok, mener direktøren.

- Fradraget er så marginalt lille i forhold til udgifter, at det ikke opvejer de udgifter, vi har, siger Michael Lundgaard Thomsen.

I alt vil det koste en fjerdedel af Aalborg Portlands overskud, vurderer direktøren.

Hvad skal der så til, hvis I skal investere i mere grøn produktion?

- Vi har brug for hjælp til at få en infrastruktur med naturgas. Men det her oplæg lægger op til, at uanset om vi skifter til naturgas, så står vi bare med en meromkostning, og dermed har vi intet incitament til at skifte til bedre brændsel, siger Michael Lundgaard Thomsen.

Arla: Godt for vores landmænd

Mejerigiganten Arla er også en af de virksomheder, der er tunge, når det gælder udledning af CO2.

Men her ser kommunikationsdirektør Kasper Ibsen Beck med mildere øjne på regeringens forslag.

- Vi vil gerne kvittere for, at regeringen lægger op til, at der ikke skal lægges en stor CO2-afgift ned over vores landmænd. De er forvejen hårdt presset, og fremtiden ser usikker ud, siger han.

Forslaget til regeringens skattereform kommer i forlængelse af den klimahandlingsplan, der blev forhandlet på plads i sommer.

Her var netop en grøn skattereform en del af planen - og partierne udenom regeringen - både dem i rød blok og også nogen af dem i blå blok - insisterede på, at der skulle komme deciderede CO2-afgifter.

Men det bliver der ikke noget af foreløbigt.

I første omgang vil regeringen i stedet hæve energiafgiften på fossile brændsler for erhvervslivet fra 2023. Til gengæld får erhvervslivet allerede fra næste år rabat på nye investeringer for i alt 5,2 milliarder kroner.

- Vi kan sagtens bruge det til noget. Det er klart, at en afgiftsstruktur, der vil gøre det endnu nemmere for os i fremtiden, er kun et plus, siger Kasper Ibsen Beck.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter