Dansk dagblad får bøde på 325.000 kroner for coronasvindel

Det er endnu ikke besluttet, om der skal rejses tiltale mod tidligere ledende medarbejdere fra Børsen.

Bjarne Corydon er ansvarshavende chefredaktør på Børsen. Han er ikke selv under efterforskning. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Dagbladet Børsen har accepteret en bøde på 325.000 kroner for at have svindlet med coronahjælp.

Det skriver National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse.

Dagbladet har hermed erkendt, at de svindlede med coronahjælpen ved at begrænse salget af annoncer og udskyde eller påvirke annonceindtægter negativt for et beløb på 'ikke under 203.840 kroner i en periode op til den 8. juli 2020'.

Konkret opnåede de hermed en højere kompensation for tabte annonceindtægter i forbindelse med Covid-19, end hvad dagbladet reelt var berettiget til.

- Denne sag vedrører grænserne for, hvad en virksomhed aktivt må foretage sig med den ene hånd for at påvirke sine indtægter negativt, når virksomheden samtidig med den anden hånd beder om penge fra statskassen ved at ansøge om Covid-19-kompensation.

- Børsen har overtrådt denne grænse, og det er baggrunden for straffesagen og bødeforelægget på 325.000 kroner, siger advokaturchef hos NSK Niels Kjærsgaard.

NSK skriver videre i pressemeddelsen, at sagen endnu ikke er afsluttet.

Der udestår nemlig fortsat endelig afgørelse af spørgsmålet om tiltale mod tidligere ledende medarbejdere for medvirken til svindlen.

I en pressemeddelelse beklager Børsens ansvarshavende chefredaktør, Bjarne Corydon, at der er foregået svindel.

- Jeg vil gerne endnu engang på Børsens vegne beklage sagen. Vi har fra starten gjort alt, hvad vi kunne, for at rette op på de fejl, der er blevet begået hos os og for at få sagen korrekt udredt, siger han.

Politianmeldt af styrelse

Sagen har været undervejs siden maj 2021, hvor Slots- og Kulturstyrelsen politianmeldte Børsen for mulig svindel med annoncekompensationsordningen.

- Det er en meget alvorlig sag. Det er fuldstændigt uacceptabelt, hvis virksomheder snyder med hjælpeordningerne. Den konkrete sag er overgivet til politiet og bliver strafferetligt efterforsket, og Slots- og Kulturstyrelsen vil samtidig tage stilling til et eventuelt tilbagebetalingskrav over for Børsen, sagde daværende kulturminister, Joy Mogensen, dengang.

Børsen iværksatte selv en advokatundersøgelse, efter at en whistleblower havde råbt op om svindlen 11. april.

Her modtog Børsen en henvendelse fra en whistleblower, der pegede Børsens øverste ledelse i retning af en række e-mails med indhold, der kunne indikere en intern praksis i annonceafdelingen rettet mod at optimere niveauet for coronakompensation.

Med andre ord: En praksis for, hvordan de kunne få mere i kompensation for tabte annonceindtægter, end de var berettiget til.

En måned senere lå undersøgelsen klar, og den bekræftede whistleblowerens påstamd.

- Det er meget alvorligt og på ingen måde i overensstemmelse med Børsens værdier. Børsen skal ikke modtage en krone mere i kompensation, end vi er berettiget til. Jeg vil gerne undskylde sagen over for læsere, myndigheder og det øvrige samfund, sagde Bjarne Corydon dengang til sin egen avis.

Avisen valgte at opsige i alt fire personer i dens annonceafdeling oven på advokatundersøgelsens konklusioner.

Advokatundersøgelsen viste dog også, at ingen på Børsen personligt har haft økonomisk vinding ud af det skete.