Dansk dagplejer passer barnet mens Panka plukker jordbær

Panka Krusco fra Ungarn er en af de østeuropæere, der priser sig lykkelig for, at der er arbejde i de danske marker hver sommer.

Panka Krusco kommer hver sommer til Danmark for at plukke jordbær. Hjemme i Ungarn er der ingen job at få, så hun er lykkelig for det stabile job i markerne i Danmark. (© DR)

Panka Krusco sætter endnu en kasse jordbær op på vægten og noterer sig, at det igen er lykkedes hende, at tjene en timeløn på omkring 125 kroner på akkord.

Det er sjette år i træk, at hun rejser fra Ungarn til Danmark, for at bruge sin sommerferie i jordbærmarkerne i Glamsbjerg på Fyn.

- Danmark er et dejligt land, og her bor nogle dejlige mennesker. Jeg kan godt lide at være her og så har jeg et fast job, siger den 23-årige jordbærplukker til DR Nyheder.

Råd til at leve

Hun er blandt de 10 ansatte, der hvert år kommer fra Østeuropa for at plukke jordbær i Glamsbjerg. Og hun kommer til at forsætte med det ligeså længe, som hun overhovedet kan.

- Det er mere simpelt her. Derhjemme er der meget sort arbejde for meget få penge, så der skal man hele tiden tænke over, hvad man skal bruge sine penge på, fordi der er så få penge. Her har vi et job og man kan betale det hele, konstaterer Panka Krusco.

Det stabile plukkearbejde har også fået hendes mand og hendes far til at bosætte sig på Fyn hen over sommeren, hvor de alle har fået arbejde fra april og helt frem til oktober.

Ingen job i Ungarn

Lønnen i Danmark er markant bedre end i Ungarn, hvor Panka Krusco og hendes mand kun kan få sort arbejde til en meget lav løn. Hun er uddannet frisør og han er uddannet maler, men virksomhederne i Ungarn vil ikke ansætte parret.

- Mange af mine venner er rejst til London, Tyskland, USA og Danmark for at arbejde. Min far bor også her i Danmark og min mor bor i USA. Derhjemme er det rigtig svært, og der er ikke nogen, der vil ansætte mig, fordi det er for dyrt, siger Panka Krusco.

Parret har en datter, der er med i Danmark. Hun bliver passet af en dagplejemor, da man har ret til sådan en, hvis man er EU-borger og er i Danmark for at arbejde. Men de drømmer om, at slå sig fast ned og bo i landet.

Tager ikke danskeres job

Ifølge Ib Walter Jensen, der er landmand og bestyrelsesmedlem i Landbrug & Fødevarer, stjæler Panka da heller ingen danske job ved at arbejde i jordbærmarkerne hvert år.

- Jeg har slået stillinger op før, men jeg kan ikke finde nok danskere til at besætte dem. Og kommer der en dansker og spørger, om vedkomne kan arbejde hos mig, så får han lov. Vi kan sagtens finde danskere til at køre traktor, men de vil ikke hakke og plukke i marken, siger landmanden til DR Nyheder.

Ifølge Ib Walter Jensen er østeuropæerne mere stabil arbejdskraft i marken. Han mener ikke, at han bremser arbejdsmarkedet ved at importere arbejdskraft.

- Nej tvært imod sætter jeg hjulene i gang. Det er jo danske fragtmænd, danske sælgere og hele min administration er dansk, konstaterer landmanden.

Facebook
Twitter