Dansk fetaost må ikke hedde feta

EF-Domstolen har netop afgjort, at kun grækerne må producere hvid ost med navnet feta. Det betyder, at dansk oste-industri kan risikere at måtte sige farvel til en årlig omsætning på en halv milliard kroner.

Dansk fetaost skal nu have et nyt navn. EF-Domstolen har vedtaget, at kun græsk ost må have navnet feta. (Foto: © DR, DR)

Dansk feta må ikke hedde fetaost mere. Det har EF-Domstolen netop afgjort.

Dermed tabte Danmark sagen mod EU-Kommissionen om retten til at kalde danskproduceret ost for feta efter 15 års strid.

Nu skal der ofres millioner på at slå et nyt navn fast, siger en talsmand for den danske mejeriforening.

Det har den to år til at gøre - 15. oktober 2007 skal navnet være væk fra alle pakker med dansk fetaost.

Hvid ost i lage

Fra Arlas side beklager man dommen, men ifølge kommunikationschef Astrid Gade Nielsen er der allerede kørt et nyt navn i stilling.

- Det er Apetina, som er vores internationale mærke for feta, og det navn vil vi bruge fremover i stedet for Feta, siger Astrid Gade Nielsen til RadioNyhederne.

QuickVote: Feta

Navnet vil blive ledsaget af betegnelsen "Hvid ost i saltlage" tilføjer hun.

Gennem de seneste fem år har Arla forberedt sig på, at dommen kunne falde sådan ud, og firmaet har derfor indarbejdet varemærket Apetina i forbrugernes bevidsthed.

Græsk ost trods italiensk ord

Grækenland har krævet, at det kun er hvid ost fra Grækenland, der må hedde feta, ligesom Italien har eneret på Parma-skinker og Frankrig på Champagne.

Feta er ganske vist et italiensk ord, men der er mange penge på spil i feta-striden.

En halv milliard om året

Danmark er Europas næststørste feta-producent - efter Grækenland. Ikke færre end næsten 30.000 tons bliver det til hvert år til en værdi 500 millioner kroner.

Dommen er også et nederlag for EU-landene Tyskland, Frankrig og Storbritannien, som har støttet Danmark i sagen mod EU-Kommissionen.