Dansk firma skal hjælpe USA's militær i kamp mod droner

Danske Weibel Scientific har solgt USA radarer til dronebekæmpelse.

Handlen indbringer et trecifret millionbeløb til Weibel Scientific. (Foto: © martin sylvest andersen, Scanpix)

Den danske ingeniørvirksomhed Weibel Scientific har vundet en kontrakt om levering af tre særlige radarsystemer til det amerikanske militær.

Kontrakten indbringer den Allerød-baserede virksomhed et trecifret millionbeløb. Den administrerende direktør, Peder R. Pedersen, vil dog ikke nærmere ind på beløbet.

- Men det er en stor og vigtig kontrakt for os. Det er første del af en ordre, der giver os mulighed for at sælge for langt over en milliard kroner, siger han.

Radarerne skal USA bruge til at teste og kvalificere sine våbensystemer.

Især skal de danske sporingsradarer gøre amerikanernes våben i stand til at bekæmpe sværme af droner, som en fjende måtte sende mod de amerikanske styrker.

- Dronesværme er i øjeblikket det nye farlige, som virkelig er noget, man går op i i USA. Og her er vores radarer super velegnede.

- Vi har en unik teknologi, der både kan adskille droner i hastighed og i afstand. Så på den måde er vores produkt særlig velegnet til den her dronebekæmpelse, siger Peder R. Pedersen.

Sammenhæng mellem kampfly og radarer

Ud over Weibel Scientific indgår den amerikanske forsvarsgigant Lockheed Martin også i handlen som det formelle bindeled mellem den danske virksomhed og USA.

Lockheed Martin har i dansk kontekst især været i vælten som leverandør af de nye F-35-kampfly.

Henrik Lundstein, direktør for Kampflyprogrammet under Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, ser derfor også en klar sammenhæng mellem valget af kampfly og kontrakten til Weibel.

- Valget af F35 som Danmarks kommende kampfly sætter en ny ramme for industrisamarbejde mellem danske og amerikanske virksomheder. Et strategisk samarbejde, der rækker ud over F35.

- Det er kontrakten mellem Weibel Scientific og Lockheed Martin et glimrende eksempel på, siger han i en pressemeddelelse.

Også erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) ser radarkontrakten som et spinoff på aftalen om kampfly.

- Jeg er meget tilfreds med, at samarbejdet på tværs af Atlanten er intensiveret efter Danmarks beslutning om at anskaffe F-35, siger han i en pressemeddelelse.

Weibel Scientific beskæftiger i dag mere end 100 medarbejdere. Virksomheden forventer at ansætte 10 procent flere ingeniører som følge af den nye kontrakt med det amerikanske forsvar.

/ritzau/