Dansk firma snydt af falske dokumenter: Solgte dårlige masker videre til plejehjem

Vildledende dokumenter og tidoblede priser har gjort markedet for beskyttelsesmasker usikkert.

I alt 10.000 masker til en samlet værdi af over 400.000 kroner blev sendt afsted til Stockholms Kommune. Men maskerne var udstyret med et vildledende certifikat og fejlede i test.

Masker, handsker og håndsprit - og gerne så meget som muligt.

Det var de desperate ønsker, som Steffan Madsen blev mødt med i slutningen af februar i år.

Som direktør for firmaet SM Værktøj i Ikast er han vant til at sælge værktøj og enkelte værnemidler til håndværkere.

Men efterspørgslen på beskyttelsesudstyr mod Covid-19 kogte fuldstændig over i dagene, efter at coronakrisen for alvor slog ned i Danmark, fortæller han.

- Vi har folk, der simpelthen banker på vores dør fra morgen til aften og skriger efter at få værnemidler. Vi kan slet ikke servicere det marked, som Danmark har brug for, siger Steffan Madsen.

Masker fejlede i test

Meget hurtigt løb den midtjyske værktøjshandler tør for de beskyttende masker. Kun indimellem kunne firmaet få nye varer hjem, men maskerne blev lynhurtigt revet væk af kunderne, fortæller Steffan Madsen.

De normale kanaler til at skaffe masker tørrede ud. Virksomhedens leverandører forsøgte derfor i stedet at skaffe nye varer andre steder i verden. Masker, der før havde kostet 4-5 kroner, blev nu solgt for helt op til omkring 70 kroner, fortæller Steffan Madsen.

- Der er ikke mere at sælge af, og det gør, at prisen simpelthen eksploderer til det tidobbelte i indkøbspris. Det gør det tilsvarende også for forbrugerne, siger han.

En af SM Værktøjs kunder i perioden var Stockholms Kommune, som skulle bruge beskyttelsesmasker til den svenske ældrepleje. I alt 10.000 masker til en samlet værdi af over 400.000 kroner blev sendt afsted.

Men efter at maskerne var ankommet til Sverige, fik direktør Steffan Madsen en foruroligende besked.

- Det viser sig, at maskerne har fejlet en test, siger han.

Vildledende certifikater i omløb

DR Nyheder har sammen med medier i resten af Europa koordineret gennem det internationale journalist-samarbejde OCCRP brugt de seneste måneder på at kulegrave danske og europæiske sundhedsmyndigheders indkøb for milliarder af kroner værnemidler i Kina.

For at kunne sælge masker og mundbind i EU skal beskyttelsesudstyret leve op til strenge kvalitetskrav og have et certifikat udstedt af et godkendt europæisk testinstitut.

Det er netop sådan et certifikat, udstedt af et på papiret godkendt italiensk testinstitut, som SM Værktøj modtog som dokumentation for sin leverance til Stockholms Kommune.

Til at starte med forstod Steffan Madsen derfor ikke, at maskerne ikke gik gennem de svenske test.

- Det undrer os rigtig meget, for certifikaterne viser, og der er lavet test på det, der viser, at kravene er overholdt mere end godt er. Så vi skulle ingen problemer have med at sælge de her produkter.

- Vi kommer i kontakt med Sikkerhedsstyrelsen i Danmark, og de fortæller os om de her dokumenter, der florerer rundt på markedet, og som ikke er godkendte, siger Steffan Madsen.

Se direktør Steffan Madsen fortælle om de store prisstigninger på masker, som firmaet har oplevet:

Italiensk firma i søgelyset

Sikkerhedsstyrelsen har tidligere advaret mod, at europæiske institutter, som har tilladelse af EU til at teste andre ting - bare ikke beskyttelsesmasker - også har udstedt dokumenter, der ligner certifikater, men som ifølge de danske sikkerhedsmyndigheder ikke er det.

De vildledende certifikater har fyldt rigtigt meget i de seneste måneder hos styrelsen, fortæller kontorchef Stine Pedersen.

- Vi har set nogle testinstitutter fra Italien og Polen, der har udgivet sig for at være godkendte testinstitutter for værnemidler, men som ikke er det, siger hun.

Italienske Ente Certificazione Macchine (ECM) er et officielt akkrediteret testinstitut i EU for industrimaskiner, radioudstyr, elevatorer og noget medicinsk udstyr - men ikke for personlige værnemidler.

Og det er netop et dokument udstedt af den italienske virksomhed, der fulgte med de leverede masker, som fejlede i de svenske test.

- I sidste ende kunne det gå galt. Der kunne blive endnu flere smittede ved det. Og det er ikke hensigtsmæssigt på nogen måde, siger Steffan Madsen.

Tager masker retur

Sagen har betydet, at SM Værktøj nu har lavet en aftale om at tage maskerne solgt til Stockholm tilbage og levere nogle andre, der lever op til testkravene.

Det bekræfter Liselothe Engelgren, der er chef for indkøb i den svenske hovedstad.

- Jeg har nu fået yderligere information fra det danske firma om, at vi får en anden leverance af ansigtsmasker, som er testede, skriver den svenske enhedschef i en mail til journalister i OCCRP-samarbejdet.

De dårlige masker og de medfølgende falske dokumenter har betydet, at direktør Steffan Madsen nu er mere påpasselig, når han sælger og bestiller varer, fortæller han.

- Det har undret mig rigtig meget, at det er kommet dertil, hvor man er ligeglad, hvilket dokument der skal på. Bare man kan komme af med det for at tjene nogle penge. For vi ved jo godt, at hvis man gør sådan noget, så bliver det opdaget, og nogen bliver syge af det her, siger han.

I dag fortryder direktøren, at SM Værktøj ikke kontrollede certifikaterne grundigere.

- Men det var jo sådan, at det i starten var godkendt. Det, vi sælger til Stockholm Kommune, er jo godkendt af Sikkerhedsstyrelsen i Danmark i første omgang. At de så bagefter finder ud af, at det ikke er det, der er det for sent. Da er varen sendt afsted, siger han og fortsætter:

- Vi er blevet lige så snydt som alle andre. Vi er jo ikke de eneste. Vi er rigtig mange, der sidder i denne her kattepine, siger Steffan Madsen.

Også i Sikkerhedsstyrelsen er man overrasket over omfanget af svindel med masker og dokumenter, fortæller kontorchef Stine Pedersen.

- Vi var en enkelt person, der arbejdede med det her frem til marts. Men da det hele eksploderede, så har der indimellem været 15-20 stykker, der har arbejdet med det. Så ja, det har da også overrasket os, at der er nogle, der vil tjene penge på det her, siger hun.

Tip os:

  • Har du oplevet problemer med værnemidler?

  • Så vil vi meget gerne høre fra dig.

  • Skriv til journalist Søren Larsen på slar@dr.dk.

Facebook
Twitter