Dansk Industri angriber Enhedslisten og Dansk Folkeparti

Partiernes nej til en patentdomstol skader danske virksomheder, mener DI-chef Karsten Dybvad.

DI-direktør Karsten Dybvad mener, at Enhedslisten og Dansk Folkeparti bør droppe kravet om at sende en EU-patentdomstol til folkeafstemning. Det skader nemlig danske virksomheder, lyder kritikken.

Når DI's administrerende direktør, Karsten Dybvad, i dag går på

talerstolen
til brancheorganisationens årlige topmøde, er det med et klart budskab til Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

- Det er ubegribeligt, at der er partier i Folketinget, der ikke vil stemme for patentdomstolen. Den er ubetinget en gevinst for danske virksomheder og dermed for hele det danske samfund, siger Karsten Dybvad, der mener at partierne tager patentdomstolen som "politisk gidsel".

Kritikken kommer, fordi Dansk Folkeparti og Enhedslisten blokerer for, at Danmark kan blive en del af den nye europæiske patentdomstol. Med de to partiers krav om en folkeafstemning er der nemlig ikke det nødvendige flertal i Folketinget.

- Patentdomstolen betyder, at vores virksomheder slipper for en masse bøvl og omkostninger med at beskytte deres patenter i hele Europa. Bundlinjen er, at nogle politikere gør det sværere at være en innovativ virksomhed i Danmark, siger Karsten Dybvad til

DR
Nyheder.

Ansøgning i hvert land

Biotekvirksomheden Bavarian Nordic har 750 patenter og er en af de danske virksomheder, der dagligt skal søge, overvåge og forsvare patenterne i hvert enkelt EU-land.

Derfor vil det årligt spare millioner af kroner og mandetimer, hvis Danmark støtter en fælles patentdomstol, siger administrerende direktør Anders Hedegaard:

- I dag er det meget fragmenteret, og man skal ud i de enkelte lande. Det giver en række administrative og strategiske overvejelser, som er til ulempe for de fleste virksomheder af vores type. Derfor er det med den nye

reform
en stor forbedring, at tingene bliver centraliseret og man kan nøjes med én ansøgning, som dækker mange
EU-lande
, siger han.

DF: Malplaceret kritik

Ifølge DI-chef Karsten Dybvad vil danske virksomheder have særligt gavn af patentdomstolen:

- For et lille land, som i aller højeste grad lever af, at vores virksomheder kan lave nye produkter baseret på viden, så har vi om nogen glæde af at få styrket patentreglerne, siger han.

Men både Dansk Folkeparti og Enhedslisten

afviser
, at et nej vil skade danske virksomheder.

- Selv om vi ikke er med, kan danske virksomheder stadig søge om EU-patent og føre sag ved patentdomstolen. Vi mener desuden, at deltagelse åbner op for områder, hvor vi i Danmark har været enige om, at vi ikke ønskede patenter, f.eks. på software-området. Så vi synes, at det er dybt problematisk, hvis Danmark underordner sig denne her domstol, siger Per Clausen, medlem af

Europaudvalget
for Enhedslisten.

Hos Dansk Folkeparti

afviser
man, at partiet blot udnytter muligheden for at profilere partiets EU-skeptiske linje op til EU-Parlamentsvalget næste år.

- Det her er jo en velkendt holdning, at Dansk Folkeparti synes, at vi skal have

Folkeafstemninger
omkring EU-spørgsmål. Så jeg synes, at kritikken er meget malplaceret, siger partiets EU-ordfører Pia Adelsten.

EL: Typisk DI

Debatten om en patentdomstol er opstået, efter 25

EU-lande
under det danske formandskab sidste år blev enige om at indføre et fælles EU-patent.

Kun Spanien og Italien valgte at stå uden for aftalen, der betyder, at virksomheder og privatpersoner ikke fremover skal søge om patent i hvert enkelt land.

Aftalen betyder desuden, at der skal oprettes en fælles patentdomstol, som kan afgøre tvister på tværs af landegrænser.

I maj måned fastslog Justitsministeriet dog, at der er tale om suverænitetsafgivelse og derfor skal patentdomstolen enten vedtages af 5/6 af medlemmerne i Folketinget eller til folkeafstemning hos danskerne.

Og selv om DI med kritikken forsøger at undgå en folkeafstemning om et teknisk og ufolkeligt

tiltag
, så får det ikke de to partier til at skifte holdning:

- Det er jo ikke noget nyt, at DI truer med, at hvis vi ikke gør som de siger, så går det rigtig rigtig skidt, og Danmark går fallit. Det er muligt, at det virker på andre politiske partier at true på den måde, men vi er nu ret overbeviste om, at danske virksomheder kan

håndtere
en situation, hvor vi ikke er med i patentdomstolen, siger Per Clausen.

Facebook
Twitter