Opdateret d. 27. april klokken 09:03 med citater fra erhvervsminister Morten Bødskov (S).
Mens energibranchen svømmer i et milliardoverskud, der selv kan gøre Joakim von And misundelig, kæmper danske virksomheder for at holde sig oven vande.
Ifølge Troels Ranis, der er vicedirektør i Dansk Industri, har de ultrahøje priser på el og gas det seneste år forringet danske virksomheders konkurrenceevne sammenlignet med vores nabolande.
Brancheforeningen vurderer, at den samlede industri i Danmark har haft 19 milliarder kroner i meromkostninger til forbrug af elektricitet og gas.
- Det er en regning, der er svær at samle op, når man konkurrerer med udlandet, siger Troels Ranis.
Til sammenligning viser en beregning foretaget af konsulentfirmaet Ea Energianalyse for DR Nyheder, at energibranchens samlede overskud med al sandsynlighed ender et godt stykke over de 20 milliarder kroner.
Økonomisk håndsrækning forvrider konkurrenceevne
Selvom de høje energipriser har ramt størstedelen af Europa som følge af den russiske invasion af Ukraine, er der alligevel sket en skævvridning i landenes konkurrenceevne, mener Dansk Industri.
I flere af vores nabolande har regeringerne givet en økonomisk håndsrækning til de mange virksomheder, der sidste år kæmpede med at betale de høje energiregninger. En hjælp, som man ikke har valgt at give i Danmark.
- For tyske virksomheder har det været muligt at få op til 70 procent støtte af den prisforskel, der har været forbundet med ekstraudgifter til forbrug af el og gas fra februar til september 2022, siger Troels Ranis.
Derfor kommer det også til at betyde noget for de omkostninger en tysk virksomhed har sammenlignet med en dansk virksomhed, mener vicedirektøren.
- Vi stilles ringere af, at tyskerne hjælper direkte de tyske virksomhederne, siger han og fortæller, at man også i Sverige har taget lignende initiativer fra regeringens side.
’Det er den omvendte Robin Hood’
Også hos jernstøberiet i Aars MAT Dania ønsker man, at der skal ske tiltag fra enten den danske regering eller EU for at få bugt med efterslæbet fra de høje energipriser.
- Vi har tabt konkurrenceevne til udlandet. Asien, USA og Amerika har ikke haft de energipriser, som vi har set i Europa, siger Jørn Krogager, der administrerende direktør i MAT Dania.
Normalt bruger virksomheden mellem 15-17 millioner på strøm. Sidste år lød regningen på 80 millioner kroner. Altså mere end det femdobbelte.
Ifølge Jørn Krogager er det særligt metoden, hvordan man udregner prisen på el, som er et problem. Som priserne bliver udregnet i dag, afhænger prisen på strømmen af, hvad det har kostet at producere den seneste kilowatt time.
Og det er særligt de ekstra høje priser på el, hvor energifirmaerne har skummet fløden, mener direktøren. Han peger også på, at det er regeringen og EU, der har ansvaret for, hvordan energipriserne fastsættes.
- For mig er det mest frustrerende, fordi vi fra branchens side har påtalt det gennem det seneste år, at denne profit kom til at ligge de forkerte steder, siger han.
Jørn Krogager kalder det også for uhørt, at energibranchen har tjent så mange penge på de høje elpriser.
- Det er jo ikke penge, de har tjent. Det er i princippet den omvendte Robin Hood, hvor de rige stjæler fra de fattige, siger Jørn Krogager.
Han opfordrer politikerne til at lægge en kraftig skat på de kæmpe indtjeninger, energiselskaberne har lavet.
- Og så skal pengene fordeles ud til forbrugerne, virksomhederne og hr. og fru Hansen i Danmark, siger direktøren.
Efterlyser el-kompensation fra regeringen
Dansk Industri mener også, at den danske regering skal give en lignende kompensation til virksomhederne ligesom i Tyskland og Sverige, så konkurrenceevnen kan komme på rette køl igen.
- Lige nu er der kastet rigtig mange penge i spil i landene omkring os, og det forvrider virksomhedernes konkurrenceevne. Derfor er der brug for en målrettet, dansk løsning, som tager afsæt i de behov, som skal sikre, at vi har lige konkurrencevilkår, siger Troels Ranis.
Risikerer man så ikke at starte en statsstøttet spiral, hvis man skal have kompenseret virksomhederne?
- Det er vigtigt at understrege, at det kun er midlertidigt og begrænset i de tilfælde, hvor der er et ekstraordinært behov, som kan forsvare en håndsrækning til danske virksomheder. Det skal målrettes og behovstyres, og der skal opstilles nogle specifikke kriterier for at yde denne håndsrækning, siger Troels Ranis fra Dansk Industri.
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) erkender, at de danske virksomheder har haft det svært under energikrisen.
- Heldigvis har vi gennem de seneste måneder set, at priserne på energi er faldet. Men der er ingen tvivl om, det seneste år har været hårdt for mange af vores virksomheder. Siden energipriserne begyndte sin himmelflugt har regeringen haft stor fokus på at hjælpe vores hårdt pressede virksomheder, siger Morten Bødskov i et skriftligt svar til DR Nyheder.
Ministeren køber dog ikke argumenten, om de danske virksomheder ikke har fået hjælp af regeringen.
- Med købmandsordningen, indefrysningsordningen, udskydelse af betalingsfrister på A-skat og AM-bidrag og lempelse af elafgiften til EU’s minimumssats har virksomhederne fået en håndsrækning til at kunne betale deres energiregninger, siger ministeren.