Dansk Industri dybt bekymret over forhøjet told: Trump sår kimen til en handelskrig

Slut med flere udsættelser. USA indfører nu en ekstra told på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico.

USA's præsident Donald Trump gør nu alvor af truslen og indfører told på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)

Trump-regeringen er på tærsklen til at udløse en regulær handelskrig ved at indføre en forhøjet told på stål og aluminium.

Sådan lyder det fra Dansk Industri, hvor udsigten til toldtariffer på 25 og 10 procent allerede fra midnat skaber dybe panderynker.

- Det her er, om ikke en decideret handelskrig endnu, så kimen til det, og det er dybt bekymrende, siger Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri.

Erhvervsorganisationen vurderer, at dansk eksport for omkring 200 millioner kroner vil blive ramt af forhøjede tariffer på stål og aluminium, der ventes at træde i kraft allerede fra midnat.

Tarifferne skulle være trådt i kraft allerede fra starten af maj, men den amerikanske regering valgte at udskyde indgrebet for at forsøge at få flere handelsindrømmelser fra EU, Canada og Mexico.

Forhandlingerne har dog ikke medført de ønskede resultater - og dermed bliver den forhøjede told nu indført.

Det bekræftede den amerikanske handelsminister Wilbur Ross for kort tid siden på et pressemøde.

Dansk industri: EU vil svare igen

Tiltaget betragtes af den amerikanske regering som en told, der skal beskytte de amerikanske producenter i konkurrencen mod blandt andre europæiske varer.

Men i EU ventes især de tyske og britiske bilindustrier at blive hårdt ramt.

Og derfor har EU truet med svare igen med at pålægge ekstra told på over 100 forskellige produkter fra USA - blandt andet peanutbutter, Levis-jeans og Harley Davidson-motorcykler.

- Fra EU’s side mener vi, at de her tariffer er WTO-stridige og derfor vil vi, om vi så må sige, gøre gengæld over for amerikanerne og også indføre straftold på nogle varer fra USA, siger Peter Thagesen.

De danske virksomheder, der vil blive ramt af toldtarifferne, producerer især komponenter af stål og aluminium.

Ifølge nyhedsstationen CNBC lancerer den amerikanske regering også tiltag, der vil ramme varer fra en række andre lande.

Lande som Sydkorea, Argentina, Australien og Brasilien slipper for told, men pålægges til gengæld kvoter for, hvor meget der må importeres af forskellige varegrupper.

FacebookTwitter