Dansk Industri: Familier sparer en formue på bananer, kaffe og smartphones

En gennemsnitlig dansk husstand sparer 21.000 om året på importerede varer, skønner Dansk Industri.

Bananer er stort set lige så normale i frugtskålen som danske æbler. Det skyldes en stor, åben, international økonomi, som skal plejes og passes, lyder det fra Dansk Industri. (Foto: Foto: scanpix © DR Grafik)

Tag en slurk af kaffen foran dig. Eller gå over i frugtskålen og nap en banan.

Og sæt så pris på de produkter, du sidder og nyder.

For det er varer, der er importeret, og uden dem var både udvalget i Brugsen og vi selv meget fattigere, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) i en ny analyse.

- Dels får vi adgang til mange flere produkter end ellers. Dels giver vareimporten en kontantpris på over 21.000 kroner per husstand om året, siger Kent Damsgaard, vicedirektør i Dansk Industri.

Erhvervsorganisationen slår i dag et slag for globaliseringen, der med den britiske udmeldelse af EU og den amerikanske Donald Trump har trange kår for tiden.

Analysen fra Dansk Industri viser, at alle indkomstgrupper har glæde af importvarer. Størst er besparelsen for lavindkomstgrupperne, som handler flest udenlandske varer.

Den lavere pris på de udenlandske varer giver en gennemsnitlig husstand en årlig besparelse på over 21.000 kroner om året, som Dansk Industri i øvrigt karakteriserer som 'et underkantsskøn'.

- At vi handler med hinanden på tværs af de enkelte lande og virksomheder, har vi stor gevinst ved. Det vigtigste er ikke, om det er danske eller udenlandske produkter. Det vigtigste er, at valgmuligheden er der, så man får det bedste produkt til de bedste penge, siger Kenneth Damsgaard.

Importen skal med

Der tales meget om den danske eksport, der de senere år har overgået sig selv og skabt tusindvis af job og et kolossalt overskud på betalingsbalancen på 165,1 milliarder kroner i 2016.

Men det er også værd at fremhæve importen, mener globaliseringsglade Dansk Industri.

- Vi har meget fokus på at øge eksporten og med god grund. Men vi kan gøre meget mere for også at få importen med. Det har vi bare rigtigt store gevinster ved, siger Kenneth Damsgaard, vicedirektør i Dansk Industri.

Det siger analysen også:

  • Lavindkomstgrupperne har øget andelen af import i deres forbrug med mere end 50 procent over de seneste 20 år.
  • Teleudstyr, rejser, køretøjer, benzin, vin, medicin, frugt og elektrisk udstyr er de største varegrupper, hvor over 50 procent er importeret.
  • I den anden ende har bankgebyrer, finansielle tjenester, læger, boligbenyttelse og pleje og pasning et lavt indhold af udenlandske produkter.
  • Ud over gevinsten ved import drager Danmark stor fordel af eksporten, som ifølge Dansk Industri har skabt 775.000 arbejdspladser i Danmark.
  • Kilde: Dansk Industri