Dansk landshold dyster ved europamesterskab i hacking: 'Truslen er større end nogensinde'

Sidste gang Danmark deltog, hackede de danske repræsentanter sig til en 8. plads.

Hver eneste dag rammes myndigheder, virksomheder og privatpersoner af faretruende angreb fra hackere, som sniger sig ind i de digitale systemer.

Og for at dæmme op for den stigende trussel og øge kendskabet til faren i cyberspace har Forsvarets Efterretningstjeneste udtaget et såkaldt cyberlandshold af spirende it-talenter, der er sendt afsted til europamesterskabet i hacking.

Her skal landsholdet de næste to dage dyste mod hold fra 16 andre nationer.

- Vi er rigtig spændte. De unge på landsholdet har forberedt sig i månedsvis, så det kribler i fingrene for at komme i gang, fortæller træner for Forsvarets Efterretningstjenestes cyberlandshold, Michael Dyrmose.

Det er anden gang, Danmark deltager ved European Cyber Security Challenge.

201 kandidater

European Cyber Security Challenge afholdes i år i London, og talenterne der skal dyste, er godt forberedt hjemmefra. De har både løst tekniske opgaver, og prøvet hinandens færdigheder af i angreb og forsvar, mens Michael Dyrmose har forklaret, hvilke udfordringer der venter ved europamesterskaberne.

- Vi har fået samlet en rigtig dygtig flok, der kan tænke som hackere. De er blevet gode til at gennemskue sårbarheden i systemer og koder, og så kan de uden besvær kan finde huller ind i systemerne eller svagheder i de algoritmer, der er brugt, fortæller landstræneren.

Landsholdet blev sat i juni, efter en bootcamp-weekend hvor i alt 24 unge it-talenter kæmpede sig gennem flere prøver indenfor hacking, kryptologi og programmering.

10 drenge i alderen 15-25 år blev udtaget.

- 201 unge startede med at løse en række koder, vi havde lagt ud på hjemmesiden, så de 24 var allerede et udpluk af dem, og det var svært at skalere det ned til ti. For at komme på landsholdet skal man have en bred palet af kompetencer, og være god til at samarbejde. Og så skal man have et højt teknisk niveau, siger Michael Dyrmose.

Fremtidig rekruttering

Når Forsvarets Efterretningstjeneste vælger at starte og støtte et cyberlandshold, er det for at engagere flere it-talenter og udbrede interessen for it-sikkerhed. Det fortæller Lars Findsen, der er chef for efterretningstjenesten.

- Samfundet er blevet meget digitalt, og med den udvikling følger en lang række sårbarheder, som vi skal være i stand til at håndtere. Cyberlandsholdet skaber noget opmærksomhed omkring os, som måske kan tiltrække kræfter til vores stab, siger han.

Både i virksomheder og hos efterretningstjenesten er de unge hacking-talenters kompetencer stærkt efterspurgte, påpeger Lars Findsen.

- Vi har en mission, der handler om at beskytte Danmark og danskernes tryghed, og det appellerer til rigtig mange unge mennesker. Men vi skal også være op på dupperne, og det er også derfor, vi finder på tiltag som cyberlandsholdet, siger efterretningschefen.

Høj sikkerhedstrussel

Det stigende behov for dygtige medarbejdere, der kan knække kryptiske koder i cyberspace skyldes ifølge Lars Findsen, at sikkerhedstruslen er højere end nogensinde.

Faktisk står cyberangreb øverst på listen over trusler mod nationen - på højde med terror.

Hver sekund, hele døgnet og konstant bliver servere rundt om i verden hacket, påpeger Lars Findsen og uddyber:

- Truslen bliver hele tiden mere avanceret og de værktøjer, der bliver brugt, bliver spredt på flere og flere hænder. Det er et konstant kapløb, fordi så mange gerne vil udnytte sårbarheder, forsøge at trænge ind og stjæle oplysninger, lave spionage og udføre cyberkriminalitet.

Mærsk blev sidste år ramt af et hackerangreb, der endte med at koste rederigiganten op mod to milliarder kroner. Og rapporter har fastlagt, at det seneste amerikanske præsidentvalg blev hacket af Rusland med formålet om at manipulere og præge valgresultatet.

Lovlig hacker

Cyberlandsholdet vil ved konkurrencen i London mødt af en række prøvelser. De skal blandt andet forsvare deres egne servere mod angreb fra de andre nationers hold, samtidig med at de går til angreb på deres modstandere.

- De skal knække koder, bryde kryptering, analysere systemer og software. Og så skal de også undersøge systemer, der er blevet angrebet og finde ud af, hvordan det kunne ske, forklarer Michael Dyrmose.

Han er optimistisk på cyberlandsholdets vegne.

- Vi stiller med et rigtig godt hold i år. Jeg mener, at chancerne er gode for at få et godt resultat med. Vi går i hvert fald efter at ligge så højt i toppen som muligt.

Michael Dyrmose håber ligesom Lars Findsen, at unge med konkurrencen vil blive inspireret til at gå it-sikkerhedensvejen og blive lovlige hackere.

Danmarks cyberlandshold møder Østrig, Belgien, Cypern, Tjekkiet, Estland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Italien, Liechtenstein, Norge, Polen, Rumænien, Spanien, Schweiz, Storbritannien til European Cyber Security Challenge, der begynder i morgen.

Sidste gang Danmark deltog, hackede de danske repræsentanter sig til en 8. plads.

DR har fulgt det danske cyberlandshold de seneste halve år. Se mere om cyberlandsholdet i 21Søndag.