Dansk minkdød varmer hos kineserne

Minksalget stiger lige nu kraftigt i Kina, og med Danmark sat ud af spillet er der masser af indtægter at hente.

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Før coronakrisen havde Danmark i lang tid været det førende land, når det kommer til minkproduktion.

Men nu er den danske minkindustri på vej mod sit endeligt, efter en mutation af coronavirusset i mink har fået regeringen til at varsle, at alle mink i Danmark skal aflives.

Og konkurrenterne står klar til at overtage produktionen, lyder det fra pelsauktionshuset Kopenhagen Fur, der er ejet af de danske minkavlere.

Konkurrenterne omfatter blandt andet Kina og Rusland, som har været henholdsvis den anden- og sjettestørste minkproducent i verden indtil nu.

- Salget af minkskind i Kina går fantastisk lige nu, siger Tage Pedersen, der er bestyrelsesformand i auktionshuset Kopenhagen Fur, der er ejet af de danske minkavlere.

- Minksalget i oktober er steget 122 procent i forhold til oktober sidste år, så der er stor efterspørgsel. Og når Danmark ikke kan, er der andre, der kommer til at producere de skind.

Især kinesiske kunder har købt stort ind på de danske pelsauktioner gennem tiden.

I Danmark blev der i sæsonen 2019 produceret 12,8 millioner minkskind, oplyser Kopenhagen Fur. Og der blev solgt skind for 5,2 milliarder kroner på Kopenhagen Furs auktioner samme år.

Efter Danmark har Kina været den største producent af minkskind efterfulgt af Polen og Holland, der dog er ved at afvikle produktionen. På de næste pladser kommer USA, Canada og Rusland.

Og de fleste af dem står klar til at øge produktionen, lyder vurderingen fra Henning Otte Hansen, seniorrådgiver og forsker på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.

- Det er en del af Kinas strategi at producere flere minkskind, og de er i stand til hurtigt at kunne opskalere og øge deres minkbestand. Rusland har også et overordnet strategisk mål om at vokse. Baltikum har også haft en kraftig vækst de seneste år og kan formentlig også overtage en del, siger han.

Derudover er det ikke alle andre lande, der vil reagere lige så kontant på coronavirus hos mink, som man har gjort i Danmark, siger han.

- I Rusland forventer jeg ikke, at de vil slå deres besætninger ned, hvis de får coronatilfælde. De vil bare producere løs og ikke, som vi gør, gå ind og sanere og lukke det hele ned. Det er et relativt dansk fænomen, at man lukker helt ned for branchen.

Danmark går glip af "kæmpe" prisstigninger

Sammen med en stigning i efterspørgslen på minkskind i Kina, stiger priserne også.

I Kopenhagen Fur følger man de kinesiske onlineauktioner, hvor der handles med minkskind.

Her er prisen steget meget siden Kopenhagen Furs seneste auktion.

- Markedet i Kina på mellemhandlerniveau ser ud til at være fordoblet siden vores septemberauktion. Det vil sige, at prisen ligger på omkring 350 kroner for et skind i stedet for 175 kroner, så det er en kæmpe stigning, siger Tage Pedersen.

I det seneste auktionsår i Danmark blev et minkskind solgt til en gennemsnitlig pris på 198 kroner.

Henning Otte Hansen fortæller, at minkbranchen traditionelt har været cyklisk. Altså at branchen løbende bevæger sig op og ned over en årrække.

Der har været prisbobler omkring år 2000 og 2012, og nu ser det ud til, at der kan være en mere på vej.

- Prisen har været på vej op igen. Det vil jeg næsten garantere for, fordi alle lande har haft et faldende udbud, fordi prisen har været for lav. Derfor er der ikke mere overproduktion, og prisen er i bund, og så begynder man at producere mere, så prisen kan stige, siger han.

Tage Pedersen fortæller, at pristigningerne både skyldes, at der er færre skind til salg, efter de danske er taget ud af ligningen og en øget appetit på minkskind.

- Når der er solgt 122 procent flere varer end sidste år, så kan man godt regne ud, at der er gang i salget.

Men selv uden aflivningen af de danske mink, var produktionen helt i bund, og man ville alligevel have set prisstigninger, siger Henning Otte Hansen.