Dansk økonomi er stadig i bakgear

For andet kvartal i træk falder bruttonationalproduktet. Danmark er igen i recession.

Danmark er igen i recession. For andet kvartal i træk falder bruttonationalproduktet, viser nye tal. (Foto: Martin Rasmussen © Scanpix)

Det går stadig trægt med at få sparket gang i dansk økonomi. Bruttonationalproduktet - BNP - faldt med 0,5 procent i første kvartal, når der korrigeres for prisudvikling og sæsonbevægelser, viser tal fra Danmarks Statistik.

Overraskende tal

Og det overrasker Danske Banks cheføkonom Steen Bocian:

- Baggrunden for faldet er særligt et voldsomt fald i det privateforbrug på 0,8% - da det offentlige forbrug samtidig faldt med 0,8% og investeringerne med 8,3% må vi sige, at dagens tal tegner et overraskende dystert billede af dansk økonomi, siger han.

Andet kvartal i træk

Det er andet kvartal i streg, at BNP falder, og dermed er Danmark igen i recession. Der er en nedgang på 1,9 procent i den indenlandske efterspørgsel, hvor det private forbrug, det offentlige forbrug og investeringerne faldt, som sender dansk økonomi ned.

Derimod bidrager eksporten positivt til den samlede efterspørgsel, men ikke nok til at opveje den indenlandske tilbagegang:

- Baggrunden for faldet i forbruget er i høj grad kombinationen af skattestigninger og stigende inflation drevet af råvarepriserne - da genopretningen af de offentlige finanser samtidig betyder nedskæring i den offentlige sektor, siger Steen Bocian.

Faldende privat forbrug

I følge chefanalytiker Michael H. J. Stæhr fra Sydbank er det mest overraskende, at det private forbrug er faldet med 0,8 procent:

- At opbremsningen i den offentlige sektor ville lægge en dæmper på dansk økonomi, har der ikke hersket så meget tvivl om, men at opbremsningen har spredt sig til det private forbrug er overraskende - ja, nærmest chokerende, siger han.

Dansk økonomi vil komme sig

Dukkerten til dansk økonomi kommer på trods af, at det samlede EU og USA fortsat havde økonomisk fremgang i første kvartal 2011. Dermed afviger de seneste to kvartalers økonomiske udvikling i Danmark fra udviklingen i EU og USA.

Men dansk økonomi vil vokse i 2011 lyder det fra Handelsbanken: - Dagens tal må absolut siges at nedrevidere potentialet for hvor stærk væksten formår at blive i år. Vi forventer ikke at den negative vækst vil fortsætte givet de fortsat positive impulser fra den globale økonomiske aktivitet, og en mere helstøbt bedring på arbejdsmarkedet herhjemme vil medføre at dansk økonomi vil vokse gennem 2011, siger seniorøkonom Rasmus Gudum-Sessingö fra Handelsbanken.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk