Dansk økonomi skuffer - 2013 kaldes et nitteår

Den økonomiske udvikling herhjemme skuffede sidste år, men der kan vente bedre tider i 2014.

Især det private forbrug er ikke kommet op i gear, og det kan ses på væksttallet for 2014.

Økonomien i fjerde kvartal af 2013 skrumpede med 0,5 procent, mens den samlede vækst for året endte på 0,4 procent. Det viser nye tal for bruttonationalproduktet (BNP) fra Danmarks Statistik.

Dermed kan det samlede billede for dansk økonomi i 2013 opgøres til at være et nitteår, lyder det hos makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank.

- Selv om ord som forårsstemning og stemningsskifte har været gængse overskrifter for dansk økonomi, understreger dagens BNP-tal, at stilstand har været den mest passende overskrift for dansk økonomi i 2013, siger han.

Privatforbrug kom ikke op i gear

Et trist element i væksttallene er ifølge makroøkonomen privatforbruget, som i fjerde kvartal ikke kom op i gear, hvorfor det samlede privatforbrug faldt med 1,3 procent i fjerde kvartal.

- Selv om stormene Bodil og Allan har haft en stor betydning for faldet i privatforbruget, bekræfter dagens tal, at de danske forbrugere fortsat hænger med næbbet, efter de har set en stor del af deres formue forsvinde, da boligboblen sprang i 2007, lyder det.

Mildere vinder vil måske blæse i 2014

Hos Peter Bojsen Jakobsen peger meget dog i retning af, at vinden vender for dansk økonomi i 2014.

- Humøret blandt hos de danske virksomheder og forbrugere er højt, finanspolitikken hjælper til, og mildere vinde ser ud til at blæse over verdensøkonomien, siger han.

Peter Bojsen Jakobsen og kollegerne fra Sydbank venter således en dansk vækst i økonomien på 1,3 procent i 2014.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter