Dansk OW Bunker-svindler meldte sig selv

En dansk mand tilstod grædende millionsvindel i OW Bunker overfor sin chef.

OW Bunker står på randen af en konkurs efter omfattende milliardsvindel. En dansk nøglemedarbejder deltog i bedrageriet. (Foto: Scanpix)

Det er en dansk mand, der står bag den omfattende svindel, der er tæt på at koste virksomheden OW Bunker livet.

Det erfarer DR Nyheder, der er bekendt med mandens navn. Midt i et møde i går formiddags, hvor bestyrelsen for OW Bunker var samlet, bankede det pludselig på døren.

Ind trådte LM, der som leder af Dynamic Oil Trading og 16 års erfaring i brachen er en nøglemedarbejder i OW Bunker.

Dynamic Oil Tradig er et datterselskab til OW Bunker med hovedsæde i Singapore. LM er CEO for virksomheden, der ligesom OW Bunker blandt andet leverer skibsbrændstof til shippingbranchen.

Brød grædende sammen

LM var rejst fra Singapore til Nørresundby for at fortælle sin chef at han sammen med ledende medarbejdere i Singapore havde været med en omfattende svindel igennem de sidste seks måneder.

Erhvervs-nyhedssiden Shippingwatch skriver, at LM brød grædende sammen, da han gik til bekendelse.

Liv i sus og dus

Shippingwatch skriver også, at LM levede et liv, der i bogstavelig forstand foregik i overhalingsbanen, når han kørte rundt i sin sportsvogn i Singapores gader.

Ingen har endnu det fulde overblik over størrelsen på svindlen, men OW Bunker vurderer, at der er blivet svindlet for i alt 125 millioner dollars, hvilket svarer til knap 750 millioner danske kroner.

Samtidig har OW Bunker fortalt, at yderligere 125 millioner dollars er gået tabt som følge af dårlig risikostyring. Dermed er 1,5 milliarder danske kroner gået tabt og egenkapitalen i virksomheden er væk.

Konsekvensen er, at OW Bunker er kastet ud en kamp for overhovedet at overleve, da virksomheden reelt er gået i betalingsstandsning som følge af bedrageriet.

Bankene har trukket sig fra at være med til at finansiere OW Bunkers økonomiske vanskeligheder. Det er nu sat et arbejde i gang for at lave en rekonstruktionsplan, der skal forsøge at redde selskabet.

LM er endnu ikke fængslet, og der pågår i øjeblikket politiundersøgelser.

Kun overgået af Mærsk

OW Bunkers primære produkt er at købe og sælge brændstof til skibe.

Sidste år havde virksomheden en omsætning på 92,3 milliarder kroner, og blev dermed Danmarks næststørste selskab målt på omsætning. Kun A.P. Møller – Mærsk er større.

Der er omkring 20.000 aktionærer - og flere end 600 ansatte.

Opdatering: DR Nyheder erfarer torsdag aften, at de ledende medarbejdere fra datterselskabet i Singapore afviser, at de har begået bedrageri over for virksomheden. Det fremgik ellers af en fondsbørsmeddelelse, som selskabet sendte ud torsdag morgen. (Opdateret klokken 21:05)

Har du aktier i OW Bunker og vil kontaktes af DR Nyheder? Skriv til os 1212@dr.dk

Facebook
Twitter