Dansk salg af Tesla-biler stormer frem efter prisfald

Tesla-salg steg med mange tusinde procent. Analytiker forventer, at bilmærket vil fortsætte med at tage markedsandele.

Nye Model Y-biler på vej fra Tesla-fabrikken ved Berlin. Salget tegner til at slå alle rekorder efter prisnedsættelse. (arkiv) (Foto: © Patrick Pleul, Patrick Pleul/picture-alliance/dpa/AP Images)

Elbil-producenten Tesla overraskede alle, da man 13. januar i år pludselig satte prisen drastisk ned på nogle af firmaets meste populære modeller.

Således faldt prisen på Model Y med over 100.000 kroner til en startpris på cirka 375.000 kroner. Modellen blev i øvrigt den næstmest solgte bilmodel i januar.

Nu kan prisfaldet aflæses i tallene for nyindregistrerede biler herhjemme.

I januar måned 2023 blev der indregistreret 481 nye Tesla Model Y'er, viser tal fra De Danske Bilimportører.

Til sammenligning blev der i samme måned året før kun indregistreret 9 nye biler af den samme model, og i alt 3.008 Tesla'er i løbet af året.

Ifølge markedsanalytiker Jan Lang fra Bilbasen har prisfaldet medført, at mange danskere har taget springet til en el-bil.

- Der er mange, som har gået og overvejet, om de skulle købe en elbil, og så ser de pludselig, at et af de mest populære mærker, med nogle af de meste populære modeller, falder i pris. Det har animeret rigtigt mange til at købe, siger han.

TV-Avisen, 13. januar: Det udløste prischok også på brugte biler, da Tesla satte sine priser ned.

Forventer, at Tesla-salget vil fortsætte med at stige

Han er dog overrasket over, at effekten allerede slår igennem så hurtigt.

- Jeg er personligt lidt overrasket over, at tallene er nået så højt op for Tesla i januar, siger han.

- Derfor forventer jeg også, at vi vil se endnu højere tal i februar, fordi de tal, vi får nu, er ikke salgstal, men indregistreringstal. Det er biler, der er kommet plader på, så det kommer til at fortsætte det her, siger han.

Tesla-effekten medvirkede til, at salget af el-biler ifølge De Danske Bilimportører steg med 32 procent sammenlignet med januar 2022.

Her glæder direktør Mads Rørvig sig over, at januar 2023 generelt bød på en stigning i indregistrerede biler for første gang i 11 måneder efter et skuffende 2022.

- Renten er faldet, energipriserne er normaliseret og bilernes leveringstider er på vej ned. Det gør os optimistiske i forhold til bilåret 2023, der dog stadig er præget af stor usikkerhed, siger Mads Rørvig i en pressemeddelelse.

Pressede konkurrenter

Tesla har selv oplyst, at årsagen til prisnedsættelserne er, at firmaet med nye regionale fabrikker kan producere billigere.

Det store spørgsmål er nu, om Teslas offensive prissætning vil tvinge andre bilproducenter til at følge efter.

Indtil videre har der ikke været tegn på det, siger Jan Lang.

Årsagen kan være, at konkurrenterne har sværere ved at sænke udgifterne

- Det kan de slet ikke i samme udstrækning som Tesla, der har et meget strømlinet produktionsapparat, som gør, at de generelt kan producere el-biler billigere end konkurrenterne, siger Jan Lang fra Bilbasen.

Der er dog tegn på prisfald i USA. Således har Ford valgt at sænke prisen på den elektriske Ford Mach-E.