Dansk skattesvindler: Jyske Bank gjorde det muligt for mig at snyde

I to årtier snød en dansker i skat ved at sende penge til en hemmelig konto i Jyske Bank Schweiz.

'Thomas' er tidligere skattesvindler og fortæller i ny dokumentar, hvordan Jyske Bank har hjulpet ham til at skjule penge for SKAT. I to årtier snød en dansker i skat ved at sende penge til en hemmelig konto i Jyske Bank Schweiz.

Han har i årevis snydt den danske statskasse for hundredtusindvis af kroner med hjælp fra Danmarks tredjestørste bank - Jyske Bank.

For første gang fortæller en tidligere skattesvindler om sine erfaringer på den forkerte side af loven. Om en hverdag med dårlig samvittighed. Og om sit samarbejde med den bank, der gjorde det muligt.

- Det er klart, at man burde holde sig fra at snyde i skat, og det er klart, at jeg har et ansvar her. Men det er jo ikke kun os, der har ansvaret. Det er jo også banken. Det er jo Jyske Bank, der har hele set-up'et klar, fortæller den tidligere danske kunde i Jyske Bank Schweiz og uddyber:

- Det er dem, der sidder med fiskestangen med madding klar til, at folk kommer forbi, har ondt i skatten, bider på og så fører penge ned til Schweiz.

Havde ondt i skatten

Hans nærmeste - selv medlemmer af hans egen familie - ved ikke, at han har snydt i skat. Derfor har han forlangt fuld anonymitet for at fortælle sin historie. Men DR Nyheder kender hans fulde identitet og er i besiddelse af kontooplysninger og breve fra SKAT, der dokumenterer hans historie. I artiklen her kalder vi ham Thomas.

Hans historie begynder tilbage i 90'erne, da han arver en større sum penge. Ønsket er, at formuen skal vokse. Helst uden at betale skat. Til det formål får han oprettet en konto i Jyske Bank Schweiz.

- Det kommer jo nok i stand ved, at man har lidt ondt i skatten, og så opstår den mulighed, at hvis du flytter pengene til Jyske Bank Schweiz, så vil du slippe for at betale noget skat. Og så bider du på. Og når du så har bidt på, så hænger du jo på den, fortæller han.

Se klip fra dokumentaren her, hvor Thomas fortæller:

Thomas har aldrig boet i udlandet og har derfor hele tiden været skattepligtig til Danmark. Og ifølge ham var rådgiverne i Jyske Bank Schweiz godt klar over, at han snød i skat. Uden banken kunne det slet ikke lade sig gøre, fortæller han.

- Vi gik jo ind til Jyske Bank Zürich med det formål ikke at betale skat. De har jo vidst, at vi ikke betaler skat. Det jo sådan set været hele formålet med at have kontoen dernede, siger han og uddyber:

- Det er jo kun fordi, at banken har den afdeling dernede og har de kompetencer til at stille hele det her system til rådighed, at det foregår. Så er vi jo bare helt almindelige mennesker, der uheldigvis har haft et svagt øjeblik og er trådt direkte ned i den fælde, mener Thomas.

- Hele set-uppet dernede er jo, at der bliver ikke udleveret nogen oplysninger til nogen som helst. Du kan gøre, hvad du vil, det er jo rent skattefri Bonanzaland, siger han om Schweiz.

Det bliver aldrig i hans kommunikation med banken omtalt på skrift, at formuen i virkeligheden holdes skjult for de danske skattemyndigheder.

- Når vi snakker om en konto i Schweiz, så foregår alle de ting, som er uldne i kanten eller ulovlige, mundtligt.

Penge brænder i lommen

Som årene går, vokser formuen støt og roligt, uden at Thomas betaler skat af pengene i Danmark. Men i takt med, at myndighederne skærper jagten på skattesvindlere og lægger pres på skattely verden over, begynder han at blive nervøs.

- Det følger jeg selvfølgelig med i, for jeg ved jo, at der er noget galt med den konto dernede. Jeg finder så stille og roligt ud af, at den egentlig er ret gal. Det er jo ret ulovligt. Lige pludselig begynder de penge dernede jo at brænde i lommen og udgøre et problem. Og de udgør specielt et problem, når du egentlig ikke kan sove om natten mere - når du tænker over, hvad det egentlig er, du er ude i, fortæller han.

I desperation forsøger han at hæve pengene kontant nede i Jyske Banks afdeling i Schweiz.

- Det, vi konkret gjorde, var at køre ned til Schweiz, gå ind i banken med en taske og sige: Vi vil gerne have så og så meget udbetalt kontant i tusindkronesedler. For vores vedkommende var det 130.000 kroner i første omgang.

-Hvordan er det at køre fra Schweiz til Danmark med en kuffert fuld af skatteunddragne tusindkronesedler?

- Det er meget mærkværdigt, når man er et helt almindeligt menneske. Så ved du sådan set, at du begår noget, der er ulovligt.

Banken foreslår Anders And-konto

Men metoden med at køre til Schweiz duer ikke. For der er nemlig en øvre grænse for, hvor meget og hvor ofte man må hæve på en sådan konto.

Derfor vil det tage alt for mange måneder og bilture til Schweiz, før kontoen er tømt. Thomas beslutter sig derfor for at få kontoen lukket. Men det skal vise sig at være overordentligt besværligt. Jyske Bank Schweiz er nemlig ikke særligt behjælpelige, da han henvender sig:

- Da møder jeg en meget modvillig medarbejder, der ikke vil fortælle mig noget som helst om de forhold, min konto er under.

Til gengæld foreslår bankrådgiveren ham en anden løsning.

- Konkret får vi det tilbud, at jeg kan få en konto under navnet Anders And. Det er en mulighed dernede. Det koster omkring 3-4 tusinde kroner at få en sådan anonym konto. Som kunne være under navnet Anders And, fortæller han.

Se klip fra dokumentaren her, hvor 'Thomas' fortæller:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:52ea6c8f6187a219842e26cb

Benytter amnestiordning

Men i foråret 2013 kommer der et andet budskab fra banken. Jyske Bank sender nu breve ud til kunderne, der opfordrer dem til at oplyse SKAT om de udenlandske formuer. Sådan et brev får Thomas også.

- Nu anbefaler de faktisk de folk, der ikke har deklareret deres penge, at deklarere dem, at komme ud af det. Helt konkret anbefaler de os jo, at vi simpelthen trækker stikket og bruger amnestiordningen til at komme ud af det her, siger Thomas.

Han vælger at benytte SKATs særlige amnestiordning, der løb sidste år, og som gjorde det muligt for skattesvindlere at få deres formue hjem og få pengene beskattet uden at risikere fængselsstraf. Det, der er tilbage til ham, når skatten er betalt - en halv million kroner, har han nu fået hjem til Danmark på lovlig vis.

- Jeg er meget glad for, at det er afsluttet. Jeg er meget glad for at have betalt de penge tilbage, jeg egentlig har skyldt i et stykke tid. Så min gæld til det danske skattevæsen, den er nul, forklarer han.

Jyske Bank tvivler

Hos Jyske Bank har direktøren for private banking, Jens Lauritzen, svært ved at tro på kundens historie. Jyske Bank Schweiz tager nemlig ikke kunder ind, der er bosiddende og skattepligtige i Danmark, siger han.

- Vi har under 300 kunder, der er bosiddende i Danmark, og det er typisk kunder, som har haft en eller anden tilknytning til udlandet tidligere, siger han og opfordrer Thomas til at lægge sin dokumentation frem:

- Jeg synes, at han skal stå frem. Så synes jeg, han skal vise os den dokumentation, han har. For hvis det virkelig forholder sig sådan, jamen så har vi begået en fejl. Og det er sådan, at hvis vi begår fejl, jamen så retter vi ind, så tager vi konsekvensen af det.

Vil det sige, at vi ikke kan finde flere kunder i Danmark, der er skattepligtige her, bor her, ikke har været bosat i udlandet, som er kunder hos Jyske Bank Schweiz?

- Det ville undre mig, hvis I kunne, og jeg benægter absolut ikke, at kunden har været kunde i Schweiz, fordi det har I dokumenteret, at han er. Men jeg prøver bare at beklikke jeres påstande og kundens påstande om, at han aldrig har haft en relation til udlandet, siger Jens Lauritzen.

Han understreger, at Jyske Bank har strammet op på kontrollen af kunderne:

- Hvis vi har en fornemmelse af, at kunden ikke betaler skat - hvis kunden for eksempelvis fortæller os det - så har vi jo tidligere henstillet til dem, at nu skal de altså til at få deres forhold i orden. Men tidligere gik vi ikke ind og kontrollerede, om de rent faktisk også gjorde det.

- Men vi har strammet op. Vi har nu opereret i over 40 år i udlandet, og lovgivningen har ændret sig meget på mange punkter, og vores politikker har også ændret sig meget på mange punkter. Derfor har vi strammet op på mange områder, og det har selvfølgelig også haft en påvirkning på vores kunder, siger han.

'Thomas' fastholder over for DR Nyheder, at han aldrig har boet i udlandet, og at han har været skattepligtig til Danmark under hele forløbet:

- Jeg ved, at jeg er skatteunddrager. Men uden banken ville vi ikke have kunnet gøre det.

I aften 20.30 på DR1 kan du se dokumentaren 'Det danske skattely', hvor de tidligere ansatte og den tidligere kunde hos Jyske Bank stiller sig frem.">http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:52ea6c966187a219842e26ce

Bankcheck kunne ikke spores

I årevis sender Thomas i hemmelighed penge til kontoen i Schweiz uden om det danske skattevæsen. Metoden er enkel:

- Vi laver en bankcheck, putter den i en konvolut, sætter frimærke på og sender den derned, så det ikke kan spores.

Thomas har aldrig boet i udlandet og har derfor hele tiden været skattepligtig til Danmark. Og ifølge ham var rådgiverne i Jyske Bank Schweiz godt klar over, at han snød i skat. Uden banken kunne det slet ikke lade sig gøre, fortæller han.

- Vi gik jo ind til Jyske Bank Zürich med det formål ikke at betale skat. De har jo vidst, at vi ikke betaler skat. Det jo sådan set været hele formålet med at have kontoen dernede, siger han og uddyber:

- Det er jo kun fordi, at banken har den afdeling dernede og har de kompetencer til at stille hele det her system til rådighed, at det foregår. Så er vi jo bare helt almindelige mennesker, der uheldigvis har haft et svagt øjeblik og er trådt direkte ned i den fælde, mener Thomas.

- Hele set-uppet dernede er jo, at der bliver ikke udleveret nogen oplysninger til nogen som helst. Du kan gøre, hvad du vil, det er jo rent skattefri Bonanzaland, siger han om Schweiz.

Det bliver aldrig i hans kommunikation med banken omtalt på skrift, at formuen i virkeligheden holdes skjult for de danske skattemyndigheder.

- Når vi snakker om en konto i Schweiz, så foregår alle de ting, som er uldne i kanten eller ulovlige, mundtligt.

Penge brænder i lommen

Som årene går, vokser formuen støt og roligt, uden at Thomas betaler skat af pengene i Danmark. Men i takt med, at myndighederne skærper jagten på skattesvindlere og lægger pres på skattely verden over, begynder han at blive nervøs.

- Det følger jeg selvfølgelig med i, for jeg ved jo, at der er noget galt med den konto dernede. Jeg finder så stille og roligt ud af, at den egentlig er ret gal. Det er jo ret ulovligt. Lige pludselig begynder de penge dernede jo at brænde i lommen og udgøre et problem. Og de udgør specielt et problem, når du egentlig ikke kan sove om natten mere - når du tænker over, hvad det egentlig er, du er ude i, fortæller han.

I desperation forsøger han at hæve pengene kontant nede i Jyske Banks afdeling i Schweiz.

- Det, vi konkret gjorde, var at køre ned til Schweiz, gå ind i banken med en taske og sige: Vi vil gerne have så og så meget udbetalt kontant i tusindkronesedler. For vores vedkommende var det 130.000 kroner i første omgang.

-Hvordan er det at køre fra Schweiz til Danmark med en kuffert fuld af skatteunddragne tusindkronesedler?

- Det er meget mærkværdigt, når man er et helt almindeligt menneske. Så ved du sådan set, at du begår noget, der er ulovligt.

Banken foreslår Anders And-konto

Men metoden med at køre til Schweiz duer ikke. For der er nemlig en øvre grænse for, hvor meget og hvor ofte man må hæve på en sådan konto.

Derfor vil det tage alt for mange måneder og bilture til Schweiz, før kontoen er tømt. Thomas beslutter sig derfor for at få kontoen lukket. Men det skal vise sig at være overordentligt besværligt. Jyske Bank Schweiz er nemlig ikke særligt behjælpelige, da han henvender sig:

- Da møder jeg en meget modvillig medarbejder, der ikke vil fortælle mig noget som helst om de forhold, min konto er under.

Til gengæld foreslår bankrådgiveren ham en anden løsning.

- Konkret får vi det tilbud, at jeg kan få en konto under navnet Anders And. Det er en mulighed dernede. Det koster omkring 3-4 tusinde kroner at få en sådan anonym konto. Som kunne være under navnet Anders And, fortæller han.

Se klip fra dokumentaren her, hvor 'Thomas' fortæller:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:52ea6c8f6187a219842e26cb

Benytter amnestiordning

Men i foråret 2013 kommer der et andet budskab fra banken. Jyske Bank sender nu breve ud til kunderne, der opfordrer dem til at oplyse SKAT om de udenlandske formuer. Sådan et brev får Thomas også.

- Nu anbefaler de faktisk de folk, der ikke har deklareret deres penge, at deklarere dem, at komme ud af det. Helt konkret anbefaler de os jo, at vi simpelthen trækker stikket og bruger amnestiordningen til at komme ud af det her, siger Thomas.

Han vælger at benytte SKATs særlige amnestiordning, der løb sidste år, og som gjorde det muligt for skattesvindlere at få deres formue hjem og få pengene beskattet uden at risikere fængselsstraf. Det, der er tilbage til ham, når skatten er betalt - en halv million kroner, har han nu fået hjem til Danmark på lovlig vis.

- Jeg er meget glad for, at det er afsluttet. Jeg er meget glad for at have betalt de penge tilbage, jeg egentlig har skyldt i et stykke tid. Så min gæld til det danske skattevæsen, den er nul, forklarer han.

Jyske Bank tvivler

Hos Jyske Bank har direktøren for private banking, Jens Lauritzen, svært ved at tro på kundens historie. Jyske Bank Schweiz tager nemlig ikke kunder ind, der er bosiddende og skattepligtige i Danmark, siger han.

- Vi har under 300 kunder, der er bosiddende i Danmark, og det er typisk kunder, som har haft en eller anden tilknytning til udlandet tidligere, siger han og opfordrer Thomas til at lægge sin dokumentation frem:

- Jeg synes, at han skal stå frem. Så synes jeg, han skal vise os den dokumentation, han har. For hvis det virkelig forholder sig sådan, jamen så har vi begået en fejl. Og det er sådan, at hvis vi begår fejl, jamen så retter vi ind, så tager vi konsekvensen af det.

Vil det sige, at vi ikke kan finde flere kunder i Danmark, der er skattepligtige her, bor her, ikke har været bosat i udlandet, som er kunder hos Jyske Bank Schweiz?

- Det ville undre mig, hvis I kunne, og jeg benægter absolut ikke, at kunden har været kunde i Schweiz, fordi det har I dokumenteret, at han er. Men jeg prøver bare at beklikke jeres påstande og kundens påstande om, at han aldrig har haft en relation til udlandet, siger Jens Lauritzen.

Han understreger, at Jyske Bank har strammet op på kontrollen af kunderne:

- Hvis vi har en fornemmelse af, at kunden ikke betaler skat - hvis kunden for eksempelvis fortæller os det - så har vi jo tidligere henstillet til dem, at nu skal de altså til at få deres forhold i orden. Men tidligere gik vi ikke ind og kontrollerede, om de rent faktisk også gjorde det.

- Men vi har strammet op. Vi har nu opereret i over 40 år i udlandet, og lovgivningen har ændret sig meget på mange punkter, og vores politikker har også ændret sig meget på mange punkter. Derfor har vi strammet op på mange områder, og det har selvfølgelig også haft en påvirkning på vores kunder, siger han.

'Thomas' fastholder over for DR Nyheder, at han aldrig har boet i udlandet, og at han har været skattepligtig til Danmark under hele forløbet:

- Jeg ved, at jeg er skatteunddrager. Men uden banken ville vi ikke have kunnet gøre det.

I aften 20.30 på DR1 kan du se dokumentaren 'Det danske skattely', hvor de tidligere ansatte og den tidligere kunde hos Jyske Bank stiller sig frem.

Facebook
Twitter