De ligner naturskabte diamanter på en prik.
De ER faktisk diamanter. Både hvad angår klarhed, hårdhed og molekylær sammensætning.
Men til forskel fra de diamanter, der er hentet op fra mineskakter og blev skabt for milliarder af år siden, er de skabt på bare 2-6 uger i et trykkammer.
Såkaldte laboratorieskabte diamanter vinder mere og mere frem.
De står nu for over 6 procent af det amerikanske diamantsalg ifølge tal fra analysefirmaet Tenoris.
Men de menneskeskabte diamanter mødes også med skepsis. Priserne er faldet voldsomt, og herhjemme er det de færreste guldsmede, der tilbyder dem.
Pandora satser med Pamela Anderson
Det danske firma Pandora har som det første store smykkefirma valgt at satse 100 procent på laboratoriediamanter, og firmaet vil ikke længere sælge traditionelle diamanter.
- Endnu er det i den spæde start, men det er noget, som vi venter os meget af i fremtiden, siger Pandoras pressechef, Johan Melchior.
Dette efterår har firmaet lanceret en stor kampagne med kendte kvinder, hvor blandt andre Pamela Anderson skal sprede budskabet, om at menneskeskabte diamanter er et både billigere og mere bæredygtigt valg.
- De diamanter, vi laver, er fremstillet med grøn energi, de er fattet i smykker, med genanvendt guld og sølv og så er CO2-aftrykket kun fem procent af en diamant fra en mine, siger Johan Melchior fra Pandora.
Fortalere for laboratorie-diamanter fremhæver også, at man undgår at støtte minedrift, der skæmmer landskabet, og risikoen for at købe diamanter fra krigs- og konfliktzoner.
Slået igennem i USA
Pandoras nye diamant-kollektion er endnu ikke tilgængelig i Danmark og resten af Europa. I første omgang har firmaet lanceret den i Storbritannien, Nordamerika og Australien.
Og det giver god mening, fortæller Edahn Golan, der brancheekspert og analytiker af diamantmarkedet.
For indtil videre er det i den engelsktalende verden, at laboratoriediamanter er slået igennem. 85 procent af disse diamanter sælges således i USA.
Det skyldes kulturforskelle, forklarer Edahn Golan.
- Den amerikanske køber ser på størrelse og pris. Men hvis du tager til Indien eller Kina, handler det næsten udelukkende om diamantens værdi, forklarer han.
I disse lande ses en diamantring mere som en investering og en form for sikker opbevaring af værdier.
Og her er det et problem, at priserne på de laboratorieskabte diamanter længe har været i frit fald.
Siden nytår er butikspriserne på en laboratoriediamant faldet med 24 procent, fortæller Edahn Golan.
- Det er ret vanvittigt. Tænk, hvis det var prisen på byggematerialer eller andre råvarer, der faldt med den fart, siger han.
Prisfaldet skyldes overproduktion, da mange nye producenter i blandt andet Asien sprøjter diamanter ud.
Det har blandt andet fået den store diamantkoncern De Beers til at droppe at sælge laboratoriediamanter til forlovelsesringe, da man ikke mener, at markedet er ”økonomisk bæredygtigt”.
De Beers tilbyder dog fortsat en smykkekollektion kaldet ’Lightbox’ med menneskeskabte diamanter.
Hos Pandora kan pressechef Johan Melchior dog glæde sig over, at de menneskeskabte diamanter allerede æder sig ind på minediamanternes marked,
- Vi kan se, at det er noget, som forbrugerne i stigende grad tager godt imod, siger han.
Bliver opfattet som en kopi-vare
Men prisfaldet handler også om, hvordan de menneskeskabte diamanter lanceres og sælges, fortæller diamantanalytiker Edahn Golan.
- De er blevet lanceret som et billigt alternativ til naturdiamanter, og derfor konkurreres der på prisen, siger han.
Selvom de i princippet er identiske med naturskabte diamanter, opfattes de stadig af mange som en "kopivare" på samme måde som kubiske zirkoner og krystaller.
Det fortæller Jens Møller, konsulent for Danske Guldsmede og Urmagere.
- Mange af vores medlemmer blandt guldsmedene har sagt, at det er noget, som de gerne vil tilbyde deres kunder, men efterspørgslen er ikke særligt stor, siger han.
-Det er et kunstigt produkt, og jeg tænker, at de, der vil have en diamant, gerne vil have den ægte vare, siger Jens Møller.
Frygter, at købere kan blive snydt
Diamanthandler Katerina Pitzner ser ligefrem et problem i, at man kalder de laboratorieskabte diamanter for "diamanter".
- Jeg godt kunne tænke mig, at man kaldte dem noget helt tredje, for at skille tingene ad, siger hun.
Det kræver i dag laboratorieudstyr at se forskellen i diamanternes vokseretning, og hun mener, at forbrugerne kan risikere at blive snydt.
- Problemet er, at ikke at nogen køber et smykke med en laboratoriediamant, siger hun.
- Problemet er, hvis man så vil gensælge det om mange år, men måske har smidt papirerne væk. Så er der måske en, der køber smykket på auktion i den tro, at det er en naturlig ægte diamant, siger hun.
Katerina Pitzner mener også, at det er "noget af en tilsnigelse" at kalde de laboratorieskabte diamanter for "bæredygtige", da det kræver masser af energi at fremstille dem.
Priser tilbage til normal efter genåbnings-stigning
Der har i branchen tidligere været en frygt for, at fabriksproducerede diamanter ville udkonkurrere eller udhule prisen på minediamanter.
Men det lader ikke til at være sket.
Priserne på naturskabte diamanter har dog på det seneste oplevet et usædvanligt fald. Men det har sin naturlige forklaring, siger markedsanalytiker Edahn Golan.
- Der var en stor stigning i efterspørgslen lige efter covid-19, fordi mange arrangementer var blevet udskudt. Så der var et stort boom i antallet af bryllupper og forlovelser, siger han.
Nu er priserne stort set tilbage til normalen. Og de mere sjældne diamanter, de farvede eller de store, stiger fortsat i værdi.
Og det vil de blive ved med i takt med, at det bliver sværere og sværere at hente nye diamanter op fra miner, mener han.
- De store mineselskaber finder ikke nye store forekomster i øjeblikket. Så de store diamantressourcer er fundet og udnyttet, siger Edahn Golan.
Vil gøre diamanter til en luksus "for alle"
Han mener, at Pandoras satsning giver god mening.
For i modsætning til dyre mærker som Cartier eller den lokale guldsmed, henvender den danske smykkegigant sig til et yngre publikum.
Ved at sætte en billig menneskeskabt diamant i deres smykker, kan Pandora tage en højere pris, samtidigt med at målgruppen stadig kan være med.
- Deres diamantsmykker er måske ikke tilgængelige for en 15-årig, men afgjort for en 20-årig, siger Edahn Golan.
Hos Pandora lyder det nye slogan da også "Diamanter er for alle".
Man vil gerne rokke ved konventionerne, forklarer pressechef Johan Melchior.
- Diamanter har typisk været noget, man får forærende. Noget, en mand giver til en kvinde, som en forlovelsesring eller en vielsesring, siger Pandoras pressechef.
- Vi vil gerne udvide brugen, så diamanter også er noget, man kan købe til sig selv for at markere en milepæl i sit liv eller fejre, hvis man har haft en stor eksamen, eller fået et nyt job, siger han.
Svært ikke at blive fascineret
Diamanthandler Katerina Pitzner tror da også, at de menneskeskabte diamanter kommer til at eksistere side om side med "den ægte vare".
- Vi kender i forvejen til kubiske zirkoner og andre diamant-lookalikes. Her har det vist sig, at de forskellige produkter sagtens kan leve i al fordragelighed side om side, siger hun.
Hun frygter ikke, at verden på et tidspunkt vil vende ryggen til de naturskabte diamanter.
- Der vil altid være et publikum til det, der er 100 procent naturligt, ægte og sjældent, siger hun.
I hendes øjne er selve historie og tilblivelsen en uadskillelig del af diamantens værdien.
- Når man sidder med sådan en sten, er det svært ikke at blive fascineret. Alene det, at den er skabt mange kilometer under jordens overflade gennem millioner af år. At den måske er milliarder af år gammel, siger hun.
- Det er som at sidde med et fragment af evigheden, siger Katerina Pitzner.