Dansk tag-firma har stribevis af skæbnesvangre sager på samvittigheden

​Tag DK har fået påbud på påbud af Arbejdstilsynet – senest måtte en medarbejder springe for livet og brækkede anklerne.

  • Experimentariums haller, der var under ombygning, brændte i april. (© dr)
  • Da taget brændte på Experimentarium i København, måtte en arbejder springe for livet. (Foto: Joachim Brandt-Møller © DR)
  • I gennemsnit kommer 13 mennesker, der arbejder i den danske byggebranche, til skade om dagen. (© COLORBOX)
1 / 3

En polsk tagdækker brækkede begge ankler, da han i panik sprang ned fra fem meters højde, da Experimentarium i København stod i flammer for et par måneder siden.

Han var ansat af det danske firma Tag DK og har ikke udsigt til at kunne arbejde på et tag igen.

Fagforeningen 3F mener, at ulykken, der i øjeblikket bliver undersøgt af politiet, skyldes sjusk med sikkerheden. Derfor venter der nu et sagsanlæg fra 3F.

Ulykken på Experimentarium er bare en af de godt 4.500 arbejdsulykker, der sker i byggeriet om året. Det svarer til, at 13 byggearbejdere i gennemsnit kommer ud for en ulykke hver eneste dag.

Tag DK har 29 sager bag sig på fire år

Sagen om den uheldige polak, der ikke ønsker at udtale sig til DR Nyheder, er langt fra den eneste, som Tag DK og søsterselskabet Esbjerg Tag DK har på CV´et.

Ifølge dokumenter fra Arbejdstilsynet, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, er de to firmaer 29 gange de seneste fire år blevet påbudt at bringe sikkerheden på byggepladser i orden.

Påbud efter påbud drejer sig om, at de ansatte arbejder under vilkår, der ikke er sikkerhedsmæssigt i orden.

Invalid og hjerneskadet

Nogle har arbejdet i helt op til 15 meters højde uden rækværk og sikkerhedsline. Og virksomhedens medarbejdere er flere gange kommet alvorligt til skade ved faldulykker.

I 2011 lagde firmaet således arbejdsplads til en voldsom ulykke, hvor polske Miroslav Drabkowski faldt 6,5 meter ned gennem et hul i et tag på en lagerhal i Randers og landede på et betongulv.

Han blev invalideret og hjerneskadet og skal have hjælp til alt. Hans spiserør er slået skævt, så selv mad i flydende form kan være nærmest umuligt at synke.

Hustru: Jeg er målløs

Miroslaw Drabkowskis kone har svært ved at forstå, at Tag DK kan fortsætte som virksomhed trods de mange påbud fra Arbejdstilsynet.

- Jeg er simpelthen så målløs og kan ikke beskrive, hvad jeg føler, når jeg hører det fortsat sker, siger Agnieska Drabkovski.

Tag DK blev efter ulykken, der ødelagde Miroslav Drabkowskis liv, idømt en bøde, og den polske tagdækker har fået erstatning for arbejdsskaden.

Ingen kommentarer

Søren Krog er administrerende direktør i Tag DK, og han afviser at tale med DR Nyheder om de mange sager, hvor hans virksomhed er havnet i Arbejdstilsynets sorte bog.

Han siger dog, at selskabet det seneste år har gjort meget for at forbedre sikkerheden for de ansatte, og han mener, at det også kan aflæses i antallet af påbud fra Arbejdstilsynet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk