Dansk tip stoppede snyd med udbytteskat i Norge

Tyske myndigheder kunne have advaret Danmark om mulig skattesvindel. Det skete ikke.

Danske myndigheder hjalp Norge med at stoppe svindel med udbytteskat for millioner. Tyske myndigheder valgte ikke at advare Danmark længe inden.

I Norge kan myndighederne ånde nogenlunde lettede op.

For mens flere europæiske lande er blevet plyndret for milliarder af kroner i den omfattende sag om formodet svindel med udbytteskat, slap nordmændene med at blive snydt for "kun" 580.000 norske kroner - lige under en halv million danske kroner.

At beløbet ikke blev større skyldes ifølge den norske skattedirektør, Hans Christian Holte, at Norge fik hjælp af de danske myndigheder i 2015.

- Det, vi afdækkede, da vi gik ind i sagen i 2015, var et tilfælde af vellykket svindel for 580.000 norske kroner, siger han til det norske medie NRK.

Det lykkedes i den forbindelse at stoppe andre svindelforsøg for 350 millioner norske kroner.

- Det er faktisk en historie om effekten af internationalt samarbejde mellem stater. Norge har tidligt været informeret om den potentielle trussel, og derfor har vi kunnet sætte ind over for det, lyder det fra skattedirektøren.

Danmark blev ikke advaret

Men hvor de norske myndigheder kunne gribe tidligt ind på baggrund af hjælp fra Danmark, var vi her hjemme ikke nær så heldige.

For i perioden fra 2012 til 2015 blev der flået 12,7 milliarder kroner op af den danske statskasse som del af den store udbytteskatteskandale, der i flere lande efterforskes som bedrageri.

Pengene gik til et netværk af finansfolk, der gennem en smart fidus med refusion af udbytteskat på aktier lykkedes med sammenlagt at hente 410 milliarder kroner i flere europæiske lande.

Og som DR i dag har afsløret, var de tyske myndigheder allerede i 2012 i besiddelse af en masterplan for svindlen med udbytteskat på europæisk plan, hvor Danmark nævnes som et muligt mål for skattesvindel.

Danmark står nævnt i dette dokument, som eksperter beskriver som en "masterplan" for spekulation i udbytteskat. Tysk statsanklager beslaglagde planen, men gav den aldrig videre til andre lande.

Udbetalingen af de 12,7 milliarder kroner kunne altså muligvis være stoppet, inden det for alvor gik galt.

Men de tyske myndigheder advarede aldrig Danmark, og dermed kunne netværket af finansfolk med britiske Sanjay Shah i spidsen fortsætte med at suge penge ud af den danske statskasse.

"Meget, meget uheldigt"

Den tyske skatteprofessor Christoph Spengel fra Mannheim Universitet, der har gennemgået sagen, er chokeret over, at tyske myndigheder ikke delte deres oplysninger med med de lande, som netværket af finansfolk overvejede at prøve deres fidus af i.

- Hvis det dokument var blevet sendt til Danmark i 2012, kunne spekulationen med udbytteskat være blevet stoppet før 2015, siger han.

I videoen her kan du se en gennemgang af, hvordan svindlen med udbytteskat er foregået

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) kalder det "meget, meget uheldigt", at oplysningerne fra Tyskland ikke er nået frem til Danmark for mange år siden.

- Hvad der præcist er sket i den her sag, og hvad tyskerne har gjort, det skal de have mulighed for at forklare, siger han til DR.

Han vil nu kontakte den tyske regering for at lave en aftale om at udveksle oplysninger om mulig skattesvindel.

Alexander Badle, der er talsmand for statsanklageren i Frankfurt, forklarer i en mail til DR Nyheder, at man ikke valgte at dele oplysningerne med Danmark eller andre lande, fordi vurderingen var, at den spekulation, der foregik i Tyskland, ikke ville fungere i Danmark.

Facebook
Twitter