Dansk våbensmugler brugte Jyske Bank i Gibraltar

Da Niels Holck i 1995 kastede våben ned til indiske oprørsgrupper, var blandt andet flybrændstoffet købt med betalingskort fra Jyske Bank i Gibraltar.

(Foto: Ole Brink © DR)

Danmarks tredjestørste bank, Jyske Bank, havde en opsigtsvækkende rolle i en af Danmarks-historiens mest kontroversielle terrorsager, der kastede Danmark ud i en årelang diplomatisk krise med Indien.

Da danskeren Niels Holck i 1990'erne smuglede guld ud af Hong Kong og kastede våben ned til oprørsgrupper i Vestindien, var det med hjælp fra et betalingskort udstedt af Jyske Banks afdeling i skattelyet Gibraltar.

Det viser hidtil ikke offentliggjorte dokumenter, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.

Bonnichsen: Stærk dokumentation

Jyske Banks udenlandske afdelinger har været i vælten den seneste tid, efter at tidligere ansatte og kunder til DR Nyheder har fortalt, at banken hjalp kunder med at snyde i skat. Anklager som banken afviser.

Men et betalingskort fra et skattely med bankhemmelighed som i Gibraltar kan altså bruges til andre lyssky aktiviteter end skattesnyd - så som terrorfinansiering, fortæller Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET).

- Det her er jo en fantastisk stærk dokumentation for, hvad offshore banker kan bruges til for folk, der ønsker at skjule eventuelle lyssky elementer og hensigter, siger han.

Købte flybrændstof

DR Nyheder er i besiddelse af kontoudtog, der viser, hvordan Niels Holck i forbindelse med våbennedkastningen i 1995 blandt andet bruger et betalingskort til sin Jyske Bank-konto til at købe brændstof til flyet. Pengene kom blandt andet fra ulovlig smugling af guld ud af Hong Kong.

Han havde oprettet kontoen i et falsk navn i Jyske Banks filial på Vesterbrogade i København, og Visa-kortet til kontoen var udstedt af Jyske Bank Gibraltar, fremgår det af en politirapport fra drabsafdelingen ved Københavns Politi. Til formålet havde han anskaffet sig et falsk pas fra en afdød dreng fra New Zealand, Kim Palgrave Davy.

Niels Holck bekræfter sagen over for DR Nyheder:

- Når man rejser i den dér offshoreverden, så skal man bruge et Visakort, når man checker ind på et hotel eller betaler for brændstof til en flyvemaskine og den slags. Og sådan et Visakort var Jyske Bank så søde at udstede til mig igennem deres Gibraltar-afdeling. Jeg mener at kunne huske, at det var et anonymt Visakort, fortæller han.

For let at oprette

Anna Leander, der er professor og sikkerhedsekspert ved CBS, er ikke overrasket over, at Jyske Bank gennem sin offshoreafdeling er blevet misbrugt til kriminelle formål:

- Fordelen ved en offshore bank er, at der ikke bliver kigget til, hvad der kommer ind, og hvad der kommer ud af kontoen, og at der ikke er nogen risiko for, at bankerne samarbejder med politi og efterretningstjenester, siger hun.

- Jeg synes, det er alt for let at oprette anonyme konti, og det er det, fordi bankerne ikke følger sine egne regler, og fordi det offentlige har opgivet sit ansvar for at gøre det, siger Anna Leander.

Jyske Bank: Vi overholder regler

Jyske Bank afviser at kommentere på konkrete kundeforhold, men direktøren for bankens private banking, Jens Lauritzen, skriver i en mail:

- Jyske Bank overholder hvidvaskningsreglerne og kravene omkring kundeoprettelse i alle de lande, hvor vi opererer. Kunderne skal fremvise behørig legitimation (pas) og dokumentere, hvor de har adresse. Jyske Bank foretager yderligere kontrol af kunderne igennem internationale databaser. Såfremt kunderne fremgår af disse databaser, tager banken de nødvendige skridt.

Bonnichsen: Foregår også i dag

Ifølge den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen viser sagen, hvor stor en udfordring skattelybankerne udgør for myndighederne - også selv om kravene til bankernes kontrol med kunderne siden 1995 er blevet strammet betydeligt:

- Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at selv om det her er sket for 20 år siden, så foregår det selvfølgelig også den dag i dag - netop fordi det er ekstremt svært efterforske sager om offshorebanking. Det ligger jo helt naturligt uden for det område, myndighederne normalt har adgang til, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk