Dansk vækst går ned i gear, men du skal ikke frygte for dit job

Selvom væksten er aftagende, vil flere stadig komme i arbejde, vurderer vismændene.

I år vil 40.000 personer komme i arbejde, mens 10.000 flere vil få et arbejde næste år, forventer vismændene. (Arkivfoto) (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Der kommer til at ske en tilbagegang i væksten i Danmark, lyder det fra De økonomiske Råd – også kaldet vismændene. Men selvom der kommer til at være mindre fart på dansk økonomi end tidligere forventet, skal danskerne ikke frygte for deres job.

- Vi forventer stadig, at den samlede beskæftigelse vil stige. Der er virksomheder, der vil afskedige, til gengæld er der masser virksomheder, der ansætter, siger Michael Svarer, der er overvismand.

Vismændene forventer, at den økonomiske vækst i Danmark vil aftage til næste år på grund af høj usikkerhed og lavere vækst på de markeder, som danske virksomheder sælger deres varer til.

I 2020 forventer vismændene en vækst på 1,3 procent i det danske bruttonationalprodukt, der er et udtryk for størrelsen af Danmarks økonomi. Det er en nedjustering i forhold til vismændenes prognose i juni, hvor de forventede en vækst på 1,7 procent i 2020.

- Vi har haft meget kraftig vækstfremgang i beskæftigelsen de seneste seks til syv år, det kommer til at ske i et langsommere tempo fremover. Der er dog stadig grobund for, at beskæftigelsen vil stige, siger Michael Svarer.

Vismændene forventer altså stadig, at flere danskere vil komme i arbejde. I år vil 40.000 personer komme i arbejde, mens det kun er 10.000 flere, der får et arbejde næste år, forventer vismændene.

Sammen med de øvrige vismænd præsenterede Michael Svarer i dag vismændenes nye rapport om dansk økonomi. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Det er usikkerhed om brexit, handelskrig og uro i Italien og Frankrig, som har fået vismændene til at se mere skeptisk på dansk økonomi. Der er dog så mange ting, der trækker i den anden retning, at Michael Svarer ikke frygter for danskernes job.

- De danske forbrugere har haft reallønsfremgang, det giver et stort forbrugspotentiale. Virksomhederne investerer også fortsat, det vil også trække noget efterspørgsel. Så der er et bredt fundament for, at efterspørgslen vil fortsætte med at stige på trods af de her usikkerheder, siger Michael Svarer.