Dansk vin-app er stævnet for at sælge alkohol i Sverige

Systembolaget i Sverige stævner Vivino for to millioner kroner.

Systembolaget i Sverige stævner Vivino for to millioner kroner. (Foto: Søren Aaes © dr)

Den danske vin-app Vivino er blevet stævnet af den svenske statsejede alkoholkæde Systembolaget. Vivino har nemlig brudt de svenske regler om alkoholmonopol, mener Systembolaget. Det skriver den svenske tv-station SVT.

De fleste kender nok Vivino som et sted, hvor de går hen for at læse vinentusiasters anmeldelser af vin. Siden 2010 har man nemlig kunne scanne etiketten på sin vin i Vivinos app og se andres anmeldelser af netop den vin.

Gennem et stort net af forhandlere sælger Vivino også vin direkte i appen. Den service har Vivino tilbudt sine svenske brugere siden september sidste år, og det er altså i strid med svensk lovgivning, mener Systembolaget.

- Systembolaget har monopol på salg af alkohol både i butikkerne og online, så når Vivino sælger alkoholholdige drikkevarer, bryder de loven, siger Lennart Agén, der er pressechef i Systembolaget til SVT.

I Sverige har man nemlig langt strengere regler for salg af alkohol, end vi har i Danmark. Det er kun det statsejede Systembolaget, som må sælge vin, øl, spiritus og andre drikkevarer med mere end 3,5 procent alkohol.

I Sverige er det er dog tilladt at bestille alkohol på nettet, men kunderne skal selv arrangere fragten. Men Vivino tilbyder netop hjemmelevering, og dermed bryder virksomheden reglerne, mener Systembolaget.

For at få Vivino til at stoppe med at sælge vin i Sverige har Systembolaget sagsøgt Vivino ved patent- og markedsføringsdomstolen. Systembolaget kræver en bøde på 2,09 millioner danske kroner til Vivino.

Heini Zachariassen fik idéen til Vivino og stiftede virksomhed sammen med Theis Søndergaard i 2010. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Systembolaget mener også, at Vivino giver de svenske kunder det indtryk, at det er lovligt at købe vin hos Vivino. Derfor mener Systembolaget, at Vivino også overtræder den svenske markedsføringslov.

Vivino, der er stiftet af Heini Zachariassen og Theis Søndergaard, har mere end 42 millioner brugere verden over, men på trods af de mange brugere har virksomheden svært ved at tjene penge. I 2018 lavede Vivinos danske selskab et underskud på over 50 millioner kroner.

Gennem årene har flere investorer investeret betragtelige beløb i Vivino. Den danske kapitalfond Seed Capital investerede i Vivino i 2011. Også Skype-stifteren Janus Friis har skudt penge i Vivino, og i 2018 hentede Vivino 130 millioner kroner fra en gruppe internationale venturefonde.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Vivino.