Dansk virksomhed skal levere strålekanoner for milliarder

Medicovirksomheden Danfysik i Jyllinge har underskrevet en ordre, som gør dem til eneleverandør af strålekanoner til tyske Siemens. Ordren kan på sigt indbringe flere milliarder kroner.

Virksomheden Danfysik i Jyllinge har tegnet kontrakt med tyske Siemens og bliver eneleverandør af strålekanoner til den tyske virksomhed. (arkivfoto).

Virksomheden Danfysik i Jyllinge har underskrevet en aftale, som ifølge administrerende direktør Bjarne Roger Nielsen bringer virksomheden op på et helt andet internationalt niveau.

Virksomheden skal være eneleverandør af strålekanoner, acceleratorer, til tyske Siemens. Hver strålekanon vil indbringe virksomheden omkring 200 millioner kroner, skriver dagbladet Roskilde.

- Vi er i dag 130 medarbejdere. Den stab forventer jeg, vi udvider med 30-40 mand inden for de kommende 12 måneder. Vi skal blandt andet have flere ingeniører, fysikere, elektronikteknikere og finmekanikere, vurderer Bjarne Roger Nielsen over for avisen.

Del-element i Siemens' strålekanoner

Det tager omkring to år for Danfysik at producere en færdig strålekanon, og den danske virksomhed forventer, at den i løbet af et par år skal levere to-tre strålekanoner om året.

Danfysiks strålekanoner indgår i nogle endnu større strålekanoner, som Siemens leverer. De helt færdige strålekanoner bruges inden for kræftbehandling og koster i omegnen af en milliard kroner.

Danfysik har tidligere vundet tre verdenskonkurrencer om at levere strålekanoner til forskningsformål. Konkurrencerne er vundet foran firmaer som Toshiba, Mitsubishi og Accel.

Facebook
Twitter