Danske aktier blinker rødt af frygt for brexit

Det danske aktiemarked åbnede tirsdag særdeles nervøst med store fald. Det sker forud for britisk EU-afstemning i næste uge.

Det danske aktiemarked falder i disse dage. (Foto: christian Als © Scanpix)

Det står nervepirrende til på det danske aktiemarked, der her til morgen er åbnet med store fald hele vejen rundt.

Samlet set var C20-indexet ved 10-tiden faldet omkring 2,8 procent, hvilket dækker over store forskelle i de 20 aktier, indekset dækker.

Således får Novo Nordisk de største stryg med fald på næsten fem procent, mens Genmab faldt 3,8 procent. Danske Bank og Jyske Bank får lidt mindre stryg.

Nej-siden haler ind

Det er blandt andet nervøsitet om den kommende britiske EU-afstemning, der skaber turbulens på markederne.

Briterne skal den 23. juni stemme om, hvorvidt landet skal forblive i, eller forlade EU. Et nej ventes i værste fald at kunne udløse heftige udsving på aktiemarkederne.

- Der er en begyndende frygt hos investorer for, at afstemningen kan ende med et britisk nej til EU. Men de fleste investorer har regnet med, at det bliver et ja, og nu viser flere meningsmålinger meget tæt løb, og nogle endda flertal for nej. Det får nogle til at vælge at nedbringe deres risiko lidt, siger Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.

Træk vejret

I øjeblikket stritter meningsmålingerne om de britiske afstemning i forskellige retninger, men nej-siden har generelt halet ind på ja-siden, og meget tyder netop nu på en gyser, når briterne stemmer torsdag i næste uge.

Skulle briterne vælge at forlade EU, er det første gang nogensinde at et stort land trækker sig ud, og det giver stor usikkerhed.

Der er dog ingen grund til panik, forklarer Jacob Graven.

- Hvad man skal gøre, kommer an på tidshorisonten. Er man kortsigtet, kan det være fornuftigt nok at sælge lidt ud. Men langt de fleste, der for eksempel har aktier i en langsigtet pensionsopsparing, er bedre tjent med at se igennem uroen og beholde aktierne, lyder vores vurdering.

Til gengæld mener han heller ikke, at man skal gå i den modsatte grøft og købe ind med arme og ben, medmindre man er meget risikovillig.

- Bliver det et nej, vil der være en frygt for, at EU begynder at gå i opløsning, og så kan aktierne falde betydeligt. Bliver det et ja, kan det blive en lettelsens suk, der vil få aktierne til at stige. Min egen fornemmelse siger dog, at briterne vil stemme ja - skridtet ud i det ukendte, er for stort til at jeg tror, de vil tage det, siger Jacob Graven.

Grønland trak sig i 1985 ud af det daværende EF efter en folkeafstemning i landet i 1982, men det er første gang, at en større økonomi trækker sig ud fra EU.

Tilføjet d. 15 juni: afsnit om Grønland.