Danske aktier starter ugen i rødt: Presses fortsat af corona

Selskaber som GN Store Nord, Pandora og SAS tager mandag formiddag nogle store fald på det danske aktiemarked.

Efter cirka halvanden times handel falder det store C25-indeks med omkring 5,5 procent. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det danske aktiemarked er startet den nye uge med generelle fald.

Efter cirka to times handel falder det store C25-indeks med omkring fem procent. C25-indekset består af de 25 mest omsatte aktier på det danske aktiemarked.

På det seneste har de danske aktier været presset af udbruddet af coronavirus, og det er fortsat effekterne af virusset, der præger handlen. Det vurderer Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

- Myndighederne bliver stadig mere restriktive i forhold til at lukke ting ned, og det er med til at ødelægge hele den økonomiske aktivitet og trække tæppet væk under mange virksomheder, der oplever, at deres indtægter forsvinder, siger han.

Lørdag middag indførte Danmark en delvis lukning af sine grænser til Tyskland og Sverige, og mandag morgen har Tyskland ligeledes lukket sine grænser til Danmark, Frankrig, Østrig, Schweiz og Luxembourg.

Det er stadigt muligt at krydse de danske grænser, hvis det sker med et anerkendelsesværdigt formål. Men på grund af grænselukningen kan der opstå køer, der alt andet lige vil forsinke virksomheders transport af varer.

I C25-indekset er det høreapparatproducenten GN Store Nord og serviceselskabet ISS, som mandag formiddag er hårdest ramt med kursfald på mere end ni procent.

Også flyselskabet SAS, der ikke er med i C25-indekset, er kommet skidt fra start i den nye uge. Aktien falder knapt ti procent, efter at SAS søndag droslede voldsomt ned for sine aktiviteter på grund af coronasituationen.

/ritzau/