Danske Bank fik advarsel på advarsel: Få overblikket over bankens truende hvidvasksag

Har du tabt overblikket? Tidslinjen er vigtig, når det handler om at placere et ansvar for hvidvask i Danske Bank.

Per Damborg Skovhus, Georg Schubiger, Henrik Ramlau-Hansen, Thomas F. Borgen og Tonny Thierry Andersen (set fra venstre) alle for Danske Banks direktion under bankens generalforsamling i Tivoli Congress Center i København tirsdag d. 29 marts 2011. (Foto: Jeppe Bøje Nielsen © Scanpix)

Hvem vidste hvad og hvornår?

Det er nogle af de spørgsmål, som politiet lige nu undersøger i sagen om hvidvask i Danske Bank.

Banken undersøges af finansielle myndigheder og politi i blandt andet Danmark, Estland og USA, og sagen kan vise sig at være verdens største sag om hvidvask af penge.

Banken er herhjemme sigtet af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), ligesom en række tidligere chefer har fået ransaget deres hjem af Bagmandspolitiet, som enheden kaldes i daglig tale.

Danske Bank er sigtet for overtrædelse af hvidvasklovgivningen ved ikke have tilstrækkeligt styr på 15.000 udenlandske kunder og pengestrømme for 1.500 milliarder kroner i bankens filial i Estland i årene 2007 til 2015.

Her kan du få overblik over nogle af de vigtigste nedslag i historien om hvidvasksagen i Danske Bank.

Februar 2007: Køber finsk bank

Ordførende direktør Peter Straarup, Danske Bank, præsenterer bankens opkøb af den finske bank Sampo på et pressemøde. (Foto: CLAUS BJØRN LARSEN © Scanpix)

Danske Bank overtager finske Sampo Bank – herunder filialen i Estland, der har en særlig afdeling med flere end 3.000 udenlandske, især russiske, kunder. I perioden fra 2007 til 2015 er der samlet 15.000 udenlandske kunder i den estiske filial.

Sommer 2007: Russere kontakter tilsyn

Den russiske centralbank i Moskva. (Foto: © Sergei Karpukhin / Reuters © Scanpix)

Den russiske centralbank advarer det danske finanstilsyn om, at de udenlandske kunder i den estiske filial laver mistænkelige pengeoverførsler for milliarder af rubler hver måned, og at der kunne være tale om skatteunddragelse eller hvidvask. Finanstilsynet sender brevet videre til Danske Bank og udbeder sig svar. Danske Bank svarer fejlagtigt, at det estiske finanstilsyn netop har været forbi for at tjekke hvidvaskkontrollen og sagt god for den.

2009: Norsk chef indtræder

Thomas Borgen rykker frem som konstitueret førstemand i Danske Bank. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Norske Thomas Borgen indtræder i direktionen med ansvar for bankens udenlandske aktiviteter - herunder filialen i Estland.

December 2009: Våbensmugling går galt

Smugling af nordkoreanske våben går galt. (Foto: KRT © Scanpix)

Selskab med konto i Danske Bank Estland lejer fly, der bruges til et mislykket forsøg på våbensmugling fra Nordkorea.

Januar 2010: Banken melder selskab

Estisk politi underrettes af banken. (Foto: Ints Kalnins © Scanpix)

Danske Bank melder ifølge DR Nyheders oplysninger mistænkelige pengeoverførsler fra selskabet, der er involveret i forsøget på våbensmugling fra Nordkorea, til det estiske bagmandspoliti. Ifølge bankens egen advokatundersøgelse bliver der taget initiativer i den estiske filial som konsekvens, men sagen fører ikke til en grundig oprydning blandt de udenlandske kunder.

2012: Estere kontakter dansk tilsyn

Her er det Kilvar Kessler fra det estiske finanstilsyn, der var den første offentlige instans til at rette blikket mod Danske Bank. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Det estiske finanstilsyn kontakter det danske finanstilsyn om en række alvorlige problemstillinger med hvidvaskkontrollen i den estiske filial. Det danske finanstilsyn udbeder sig af flere omgange svar fra Danske Bank, der igen beroliger Finanstilsynet med, at der skam er styr på hvidvaskkontrollen i Estland.

Sommer 2013: Amerikanere dropper banken

Den amerikanske storbank J.P. Morgan siger stop over for Danske Bank. (Foto: Neil hall © Scanpix)

Den amerikanske bank J.P. Morgan dropper samarbejdet med Danske Bank, fordi den er bekymret over mistænkelige kunders store pengeoverførsler via Danske Bank. Danske Bank finder derefter en ny samarbejdsbank.

September 2013: Borgen får toppost

Thomas Borgen bliver ny, administrerende direktør i Danske Bank. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Thomas Borgen udnævnes til administrerende direktør for Danske Bank.

December 2013: Whistleblower skriver rapport

Den daværende chef for den estiske handelsafdeling, Howard Wilkinson, sendte i alt fire advarende rapporter. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Whistleblower Howard Wilkinson skriver til et medlem af direktionen i København og advarer om, at filialen i Estland ser ud til at assistere med hvidvask, og at kunderne blandt andet har tråde til den russiske præsident Putins familie og den russiske sikkerhedstjeneste FSB. Whistlebloweren har allerede i 2012 forsøgt at advare ledelsen i Estland om det samme. Whistlebloweren sender yderligere tre rapporter i 2014, og banken nedsætter en arbejdsgruppe, der skal undersøge anklagerne, men tager aldrig beslutning om at få lukket ned for de problematiske kunder i Estland.

Marts 2014: Tilsyn laver kontrol

Estisk finanstilsyn inspirerer bankens filial i Tallinn. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Det estiske finanstilsyn kommer på inspektion og afleverer i juli 2014 en inspektionsrapport med en sønderlemmende kritik af den estiske filials hvidvaskkontrol, der reelt konstateres brudt sammen. Banken får påbud om straks at rydde op i de mange mistænkelige udenlandske kunder. Men banken får stadig ikke ryddet op.

Maj 2014: Banken stopper efterforskere

Bag virksomheden Parsifal Services stod blandt andre (fra højre) reklamemanden Kim Broadbent, tidligere generaldirektør i DR Kenneth Plummer og tidligere efterforsker ved politiets rejsehold og Europol Jan Jarlbæk. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Danske Bank laver ifølge en række dokumenter, som DR Nyheder er i besiddelse af, en detaljeret aftale med det private efterforskningsfirma Parsifal Services. Et hold efterforskere skal have adgang til båndede telefonsamtaler, e-mails og andet materiale samt lave interviews med en række ledende medarbejdere i banken for at komme til bunds i hvidvasksagen. Den første delundersøgelse skal være færdig i begyndelsen af juni. Men dagen inden de planlagte interviews lukker to Danske Bank-direktører af uvisse årsag ned for undersøgelsen.

Juni 2015: Tilsyn laver ny kontrol

I 2015 siger Danske Bank farvel til direktøren i Estland, Aivar Rehe. (Foto: TAIRO LUTTER © Postimees / Ritzau Scanpix)

Det estiske finanstilsyn følger op på inspektionerne fra året før og konstaterer manglende handling fra banken og kræver herefter handling øjeblikkeligt. Herefter siger banken farvel til direktøren i Estland, Aivar Rehe, og afdelingen for de udenlandske kunder lukkes ned ved udgangen af 2015.

Marts 2017: Avis skriver om sagen

Berlingske-journalisterne Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund vinder i 2018 Cavlingprisen for afdækningen af sagen. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Dagbladet Berlingske begynder at afdække hvidvasksagen. Herefter følger talrige afsløringer, men først i september 2017 iværksætter banken sin egen advokatundersøgelse, der præsenteres et år senere – den 19. september 2018.

April 2018: Højtstående chef fratræder

Danske Bank-direktionsmedlem Lars Mørch fratræder i 2018. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Danske Bank siger farvel til direktionsmedlemmet Lars Mørch, der siden 2012 har haft ansvaret for de udenlandske aktiviteter – herunder filialen i Estland.

Maj 2018: Banken rammes af påbud

Finanstilsynets direktør, Jesper Berg. (Foto: Jon Norddahl © Finanstilsynet)

Det danske finanstilsyn offentliggør sin undersøgelse og giver banken otte påbud og otte påtaler, men finder ikke grund til en politianmeldelse.

Juli 2018: Estisk politi går ind i sagen

Den estiske statsadvokat, Marek Vahing, bekendtgør efterforskningen. (Foto: EESTI RAHVUSRINGHÄÄLING © EV/APTN)

Den estiske anklagemyndighed meddeler, at den har åbnet en politimæssig efterforskning af sagen – blandt andet om, hvorvidt ansatte i Estland har stået i ledtog med kriminelle som led i hvidvask.

August 2018: Dansk politi går ind i sagen

Bagmandspolitiets chef, Morten Niels Jakobsen, taler ved en åben høring om hvidvasksagen i 2018. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Bagmandspolitiet (SØIK) bekræfter, at det har indledt en efterforskning af, om Danske Bank har overtrådt den danske hvidvasklovgivning eller straffelov.

September 2018: Banken fremlægger undersøgelse

Thomas Borgen ved pressemøde, hvor Danske Bank offentliggør sin egen undersøgelse af hvidvask. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Danske Bank fremlægger sin egen undersøgelse, og Thomas Borgen meddeler, at han vil fratræde, når en afløser er fundet.

Oktober 2018: Amerikanere går ind i sagen

Det amerikanske justitsministerium går i 2018 ind i sagen. (Foto: AMR ALFIKY © Scanpix)

Thomas Borgen fritstilles, og Jesper Nielsen indsættes som midlertidig topchef. Få dage senere bekræfter banken, at det amerikanske justitsministerium også efterforsker sagen.

Oktober 2018: Tilsyn siger nej til chef

Jacob Aarup-Andersen havde ikke nok erfaring til at blive afløser for Thomas Borgen i Danske Bank. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Bestyrelsen indstiller den 40-årige Jacob Aarup-Andersen som bankens nye topchef til Finanstilsynet, der dog vende tommelfingeren ned til Aarup-Andersen, fordi han har for lidt ledelseserfaring.

November 2018: Ny formand i banken

Bestyrelsesformand Ole Andersen presses ud af bestyrelsen. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Hovedaktionæren A.P. Møller Holding, der er Mærsk-familiens investeringsselskab, beder om en ekstraordinær generalforsamling for at få daværende direktør i Dansk Industri, Karsten Dybvad, valgt som ny bestyrelsesformand i stedet for Ole Andersen. Investeringsdirektør i A.P. Møller Holding, Jan Nielsen, foreslås som ny næstformand for Danske Bank. En pressemeddelelse fra A.P. Møller Holding nævner ikke Ole Andersen med ét ord, og han får dermed ingen officiel tak for sine otte år i bestyrelsen.

November 2018: Banken sigtes af Bagmandspoliti

Danske Bank bliver sigtet for at overtræde hvidvasklovgivningen. (Foto: Jacob Gronholt-Pedersen © Scanpix)

Statsadvokat Morten Niels Jakobsen oplyser, at Bagmandspolitiet har sigtet Danske Bank for overtrædelse af hvidvaskloven. Banken er sigtet for fire forhold i perioden 2007 til 2016. Ifølge politiet har Danske Bank ikke har haft tilstrækkelig kontrol eller nok mandskab til at overvåge pengeoverførsler, der strømmede gennem bankens filial i Estland.

2019: Politi får ransagningskendelser

Københavns Byret. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En dommer ved Københavns Byret giver i februar Bagmandspolitiet tilladelse til at ransage ni tidligere højtstående chefer i banken - herunder flere direktører. Det er endnu uvist, præcis hvad de tidligere Danske Bank-chefer er sigtet for. Københavns Byret nedlægger i maj forbud mod at bringe navne på tre af de sigtede i sagen. En fjerde tidligere Danske Bank-chef får ved et senere retsmøde i juni dog afvist sit krav om navneforbud.