Danske Bank i ny skandale: Blev brugt til at omgå sanktioner mod Iran

Ny grim sag er kommet frem om Danske Banks estiske filial. Den er brugt til sanktionsbrud, skriver Berlingske.

Danske Bank er igen indblandet i en uheldig sag. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Danske Bank er blevet brugt til at omgå sanktionerne mod Iran. Det skriver Berlingske Business.

I de seneste måneder har Business afdækket, hvordan Danske Banks filial i Estland er blevet brugt til omfattende ulovligheder.

Filialen i Estland, som afdækket af Berlingske Business, er blevet brugt til at overføre milliarder af kroner i blandt andet en stor hvidvaskningsoperation.

Hvidvask i Danske Bank

Danske Bank kan have overtrådt hvidvasklovgivningen ved ikke have tilstrækkeligt styr på 15.000 udenlandske kunder og pengestrømme for 1.500 milliarder kroner i bankens filial i Estland i årene 2007 til 2015. Onsdag 19. september fremlagde banken en del af sin interne undersøgelse af sagen, der har ført til en række politianmeldelser i Estland og topchef Thomas Borgens afgang. Banken risikerer en eller flere milliardbøder.

Se Tema

Filialen er derudover blevet brugt til at overføre penge fra Aserbajdsjan via skattelyselskaber til blandt andet europæiske politikere.

Tirsdag skriver Berlingske på sin hjemmeside, at den estiske filial også er blevet flittigt brugt til at omgå sanktionerne med Iran. Via banken er der blandt andet overført penge til selskaberne Synergy General Trading og Hanedan General Trading.

Ifølge de amerikanske myndigheder er selskaberne stiftet af stråmænd for det iranske styre og er på USA's liste over sanktionerede selskaber.

Berlingske Business er kommet i besiddelse af data, der viser, at Hanedan General Trading eksempelvis har modtaget mere end 20 millioner kroner via Danske Bank.

Danske Bank vil ikke kommentere

Berlingske har forsøgt at komme i kontakt med selskaberne. Danske Bank har ifølge Berlingske Business ikke ønsket at kommentere oplysningerne.

Danske Bank skrev dog 21. september, at man "udvider undersøgelse af estisk filial".

- Det sker på baggrund af en årsagsanalyse, der konkluderer, at det var flere afgørende mangler, der førte til, at banken ikke var tilstrækkelig effektiv til at forhindre, at den estiske filial kunne misbruges til hvidvask i perioden 2007-2015, skrev Danske Bank.

Dårlig kultur i fillialen

Det drejer sig ifølge Danske Banks egen pressemeddelelse om en dårlig kultur i filialen, dårlig risikovurdering og dårlig kontrol af filialen fra Danske Bank.

- Selv om det kun er myndighederne, der endeligt kan konkludere, om der rent faktisk var tale om hvidvask, er der ingen tvivl om, at vi ikke var effektive nok til at forhindre, at vores estiske filial i den pågældende periode kunne misbruges.

- Det er naturligvis dybt beklageligt og helt uacceptabelt, skrev Danske Banks administrerende direktør i meddelelsen.

/ritzau/