Danske Bank-kunder: Det er noget rigtigt skidt

Danske Bank får kritik fra mange sider i øjeblikket - også fra bankens kunder.

Jørgen Richardt Pregaard er en af de Danske Bank-kunder, der er vrede over sagen om hvidvask af penge i Estland. (Foto: (C) DR Nyheder)

Danske Bank-skandalen ser i øjeblikket ud til at vokse og sprede sig med nye afsløringer. Berlingske har nu beviser for, at Danske Banks afdeling i Estland har gennemført mistænkelige overførsler for mindst 53 milliarder kroner.

Det har konsekvenser for bankens aktie, der er faldet med mere end tre procent i værdi på fondsbørsen i dag. Og erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) vil vide, hvor meget banken har tjent på at hvidvaske penge i Estland.

Hvidvask i Danske Bank

Danske Bank kan have overtrådt hvidvasklovgivningen ved ikke have tilstrækkeligt styr på 15.000 udenlandske kunder og pengestrømme for 1.500 milliarder kroner i bankens filial i Estland i årene 2007 til 2015. Onsdag 19. september fremlagde banken en del af sin interne undersøgelse af sagen, der har ført til en række politianmeldelser i Estland og topchef Thomas Borgens afgang. Banken risikerer en eller flere milliardbøder.

Se Tema

Den voksende skandale går udover den tillid, som danskerne har til banken.

De Danske Bank-kunder, som DR onsdag mødte ude foran en filial i Hvidovre, var samstemmende bekymrede over skandalehistorierne, som fortsat får tilføjet nye kapitler.

Helle Sørensen, pensionist, var en af de kunder, der gav udtryk for sin mistillid:

- Det er noget rigtigt skidt, og jeg kan ikke forstå, at regeringen ikke undersøger sådan nogle ting.

- Når man læser, hvad alle de store skylder væk af penge og kan gå konkurs, det skal vi andre være med til at betale med gebyrer og den slags.

Tvivler på værdien af bankens løfter

Hun tvivler på værdien af bankens løfter om at undersøge hvidvask-sagen i Estland til bunds:

- Jeg kan ikke tro på det, men jeg håber det da. Jeg kan bare ikke forstå, at de ikke har gjort det for længe siden.

- De skal også have bøder, men der er kun en til at betale, og det er kunderne - gennem gebyrer. Sådan plejer det jo at være.

Jørgen Richard Pregaard har ikke tillid til hverken Danske Bank eller nogen af de andre banker.

Jørgen Richard Pregaard, sygemeldt havnearbejder, var meget bramfri i sin kritik:

- Det er noget lort. Nu må de tage sig sammen derinde, sagde han og tilføjede, at hans mistillid gjaldt alle bankerne.

Han ville have ledelsen skiftet ud, men han var ikke overbevist om, at det ville hjælpe:

- De skulle fyres hele bundtet. Ud med de gamle, ind med de nye. Så må vi jo se, om det bliver bedre. Men det gør det jo nok ikke.

Martin Hoffman, førtidspensionist og ligeledes kunde i Danske Bank, har heller ikke den store tiltro til hverken Danske Bank eller andre banker:

- Det går jeg ikke ind for, det er jo den nye Stein Bagger. Jeg synes det er for dårligt.

- Jeg tror ikke, at det er den eneste bank. Jeg tror, at der er mange andre - vi har bare ikke opdaget dem endnu.

Kellis Domsten er en af de utilfredse Danske Bank-kunder.

Kellis Domsten, cand. mag., er også bekymret over de seneste afsløringer om Danske Banks ageren i Estland:

- Det er lidt utrygt som kunde at vide, at der sker den slags transaktioner i andre lande - at en bank, som vi stoler på, laver hvidvask i andre lande.

Kellis Domsten tvivler på, at hvidvask-affæren i Estland, er det eneste sted, hvor Danske Bank har gjort noget ulovligt.

- Det kan godt være, at sagen i det baltiske land er ved at være slut, men der kan være andre lande, hvor der dukker lignende sager op.

Selvom hun er bekymret, har hun dog ikke overvejet at skifte bank foreløbig.

- Nej, det har jeg ikke. Der skal man sætte sig rigtigt meget ind i, hvad andre banker kan tilbyde, og det kan jo være, at Danske Bank ikke er den eneste bank, der er involveret i de problemer.