Danske Bank-rapport: Putin-familie hvidvasker hos os

Whistleblower i Danske Bank advarede ledelsen i 2013 om, at Putin-familien var bag hvidvask i estisk afdeling.

Whistleblower-rapporten blev sendt til Danske Banks direktion i december 2013, skriver Berlingske. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Præsident Vladimir Putins familie samt Ruslands efterretningstjeneste FSB var angiveligt blandt de bagmænd, der hvidvaskede store beløb gennem konti i Danske Banks estiske filial.

Det fremgår af en whistleblowerrapport skrevet af en chef i Danske Bank-koncernen. Rapporten blev sendt til Danske Banks direktion i december 2013.

Det skriver Berlingske.

Ifølge rapporten fandt Danske Bank Estland i 2013 "angiveligt ud af", at de egentlige ejere af en række mistænkelige selskaber, der havde konti i banken og foretog "suspekte betalinger", "omfattede Putin-familien og FSB".

Ifølge Berlingskes oplysninger drejede advarslen sig blandt andet om Vladimir Putins fætter - forretningsmanden og politikeren Igor Putin - samt personer med tætte tråde til toppen af FSB.

I whistleblowerrapporten, som Berlingske har haft adgang til, blev direktionen desuden advaret om, at Danske Bank selv havde noget i klemme.

I rapporten står, at Danske Bank "formentlig selv havde begået en forbrydelse" og sandsynligvis havde "assisteret med hvidvask".

Desuden pegede whistlebloweren på et "næsten totalt sammenbrud" i filialens hvidvaskprocedurer.

- Man troede ikke, at hvidvasksagen kunne blive mere alvorlig for Danske Bank. Det kunne den så alligevel, siger Jakob Dedenroth Bernhoft til Berlingske.

Han er ekspert i hvidvaskreglerne og direktør i revisorjura.dk, der har fulgt sagen tæt.

- De nye informationer viser, at det her er en helt enestående sag med udenrigspolitiske perspektiver, som næsten overgår fantasien, siger han.

De nye oplysninger viser, at direktionen i Danske Bank allerede i 2013 havde kendskab til langt mere alvorlige forhold i den estiske filial, end banken har givet udtryk for.

Først sidste år - efter Berlingskes afsløringer i sagen - søsatte topchef Thomas Borgen en omfattende undersøgelse, da problemerne ifølge ham tilsyneladende var "værre end frygtet".

- Hvorfor tog man ikke fat på den store undersøgelse dengang, spørger professor ved CBS Ole Risager retorisk i Berlingske.

- Det forekommer besynderligt, at ledelsen først reagerer nu efter Berlingskes afsløringer, når man allerede dengang havde så klare indikationer på omfattende hvidvask.

I et skriftligt svar til Berlingske siger Danske Banks administrerende direktør, Thomas Borgen.

- Vi er i gang med en grundig undersøgelse med henblik på at komme til bunds i forholdene på daværende tidspunkt i den estiske filial.

- Vi har ikke flere kommentarer, før den er afsluttet. Vi kan desuden heller ikke kommentere specifikke kunder, men hele den pågældende kundeportefølje er lukket ned.

/ritzau/