Danske Bank-rapport: Putin-familie hvidvasker hos os

Whistleblower i Danske Bank advarede ledelsen i 2013 om, at Putin-familien var bag hvidvask i estisk afdeling.

Whistleblower-rapporten blev sendt til Danske Banks direktion i december 2013, skriver Berlingske. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Præsident Vladimir Putins familie samt Ruslands efterretningstjeneste FSB var angiveligt blandt de bagmænd, der hvidvaskede store beløb gennem konti i Danske Banks estiske filial.

Det fremgår af en whistleblowerrapport skrevet af en chef i Danske Bank-koncernen. Rapporten blev sendt til Danske Banks direktion i december 2013.

Det skriver Berlingske.

Hvidvask i Danske Bank

Danske Bank kan have overtrådt hvidvasklovgivningen ved ikke have tilstrækkeligt styr på 15.000 udenlandske kunder og pengestrømme for 1.500 milliarder kroner i bankens filial i Estland i årene 2007 til 2015. Onsdag 19. september fremlagde banken en del af sin interne undersøgelse af sagen, der har ført til en række politianmeldelser i Estland og topchef Thomas Borgens afgang. Banken risikerer en eller flere milliardbøder.

Se Tema

Ifølge rapporten fandt Danske Bank Estland i 2013 "angiveligt ud af", at de egentlige ejere af en række mistænkelige selskaber, der havde konti i banken og foretog "suspekte betalinger", "omfattede Putin-familien og FSB".

Ifølge Berlingskes oplysninger drejede advarslen sig blandt andet om Vladimir Putins fætter - forretningsmanden og politikeren Igor Putin - samt personer med tætte tråde til toppen af FSB.

De nye informationer viser, at det her er en helt enestående sag med udenrigspolitiske perspektiver, som næsten overgår fantasien

Jakob Dedenroth Bernhoft, direktør i revisorjura.dk

I whistleblowerrapporten, som Berlingske har haft adgang til, blev direktionen desuden advaret om, at Danske Bank selv havde noget i klemme.

I rapporten står, at Danske Bank "formentlig selv havde begået en forbrydelse" og sandsynligvis havde "assisteret med hvidvask".

Desuden pegede whistlebloweren på et "næsten totalt sammenbrud" i filialens hvidvaskprocedurer.

- Man troede ikke, at hvidvasksagen kunne blive mere alvorlig for Danske Bank. Det kunne den så alligevel, siger Jakob Dedenroth Bernhoft til Berlingske.

Han er ekspert i hvidvaskreglerne og direktør i revisorjura.dk, der har fulgt sagen tæt.

- De nye informationer viser, at det her er en helt enestående sag med udenrigspolitiske perspektiver, som næsten overgår fantasien, siger han.

De nye oplysninger viser, at direktionen i Danske Bank allerede i 2013 havde kendskab til langt mere alvorlige forhold i den estiske filial, end banken har givet udtryk for.

Først sidste år - efter Berlingskes afsløringer i sagen - søsatte topchef Thomas Borgen en omfattende undersøgelse, da problemerne ifølge ham tilsyneladende var "værre end frygtet".

- Hvorfor tog man ikke fat på den store undersøgelse dengang, spørger professor ved CBS Ole Risager retorisk i Berlingske.

- Det forekommer besynderligt, at ledelsen først reagerer nu efter Berlingskes afsløringer, når man allerede dengang havde så klare indikationer på omfattende hvidvask.

I et skriftligt svar til Berlingske siger Danske Banks administrerende direktør, Thomas Borgen.

- Vi er i gang med en grundig undersøgelse med henblik på at komme til bunds i forholdene på daværende tidspunkt i den estiske filial.

- Vi har ikke flere kommentarer, før den er afsluttet. Vi kan desuden heller ikke kommentere specifikke kunder, men hele den pågældende kundeportefølje er lukket ned.

/ritzau/