Danske Bank udvider undersøgelse af estisk filial

Kunder og transaktioner i estisk filial skal yderligere kulegraves, siger Danske Banks direktør.

- Det er naturligvis dybt beklageligt og helt uacceptabelt, siger Danske Banks administrerende direktør, Thomas F. Borgen, om sagen. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Danske Bank udvider nu undersøgelsen af forholdene i en estisk filial, der mistænkes for at have været brugt til omfattende hvidvask.

Banken skriver i en pressemeddelelse, at en årsagsanalyse konkluderer, at "det var flere afgørende mangler, der førte til, at banken ikke var tilstrækkelig effektiv til at forhindre, at den estiske filial kunne misbruges til hvidvask i perioden 2007-2015".

Den udvidede undersøgelse vil omfatte en gennemgang af kunder og transaktioner i den estiske filial i den periode.

- Selv om det kun er myndighederne, der endeligt kan konkludere, om der rent faktisk var tale om hvidvask, er der ingen tvivl om, at vi ikke var effektive nok til at forhindre, at vores estiske filial i den pågældende periode kunne misbruges. Det er naturligvis dybt beklageligt og helt uacceptabelt, siger Danske Banks administrerende direktør, Thomas F. Borgen.

Den udvidede undersøgelse er ifølge banken allerede sat i gang og bliver gennemført af et nyetableret 'Compliance Incident Team'. Da der er tale om en omfattende undersøgelse, forventer banken at kunne afslutte den i løbet af 9 til 12 måneder.

- Det er afgørende for os, at vi får fuld klarhed om sagen, draget den læring, der skal til for at undgå noget lignende, og at vi får indberettet de eventuelle yderligere forhold, der måtte dukke op fra undersøgelsen til de relevante myndigheder, siger Thomas F. Borgen.

Undersøgelsen kommer efter, at Berlingske for to uger siden afslørede, hvordan regimet i Aserbajdsjan har kanaliseret milliarder gennem fire konti i Danske Banks estiske afdeling og videre til blandt andet politikere, embedsmænd og skattelyselskaber.