Danske Bank vil droppe selskaber med våbeneksport til Saudi-Arabien

Bankens pensionsselskab vil trække sig fra ejerskab i selskaber, der eksporterer våben til Saudi-Arabien.

Saudi-Arabien har i mere end fire år været en part i krigen i Yemen. FN har kaldt situationen i landet verdens største humanitære katastrofe. (Foto: Yahya Arhab © Scanpix)

Danmarks største finansielle koncern, Danske Bank, vil fremover ikke investere sine kunders penge i virksomheder, der indgår nye aftaler om eksport af våben og militært udstyr til Saudi-Arabien.

Det oplyser Anders Svennesen, der er investeringsdirektør i Danske Bank Asset Management og Danica Pension, til Information.

- Vi har besluttet os for at støtte op om regeringens forbud mod eksport af våben til Saudi-Arabien, siger han til avisen.

Information skrev i sidste uge, at 14 af de 17 største pensionsselskaber har aktier i Saudi-Arabiens våbenleverandører.

Samlet set har pensionsselskaberne aktier for mindst 1,13 milliarder kroner i virksomheder, der leverer eksempelvis bomber, kampfly og reservedele til det saudiske militær.

Vil i dialog med amerikansk gigant

I november valgte udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) at sætte en stopper for danske virksomheders våbeneksport til landet.

Det er den politik, som Danica Pension nu har besluttet, skal gælde også for de udenlandske selskaber de investerer i.

I første omgang er Danica Pension gået i dialog med virksomheden General Electric, som pensionsselskabet har aktier for 86 millioner kroner i.

General Electric leverer blandt andet kampflymotorer til det saudiske flyvevåben.

Hvis General Electric fortsætter med at levere militært udstyr til Saudi-Arabien, som en dansk virksomhed ikke ville kunne få lov til at eksportere, får det konsekvenser, understreger Anders Svennesen.

- Det er klart, at hvis virksomheden ikke holder sig inden for de retningslinjer, så bliver de solgt fra og ekskluderet, siger han.

Udmeldingen glæder Trine Christensen, der er generalsekretær i Amnesty International Danmark. Hun kalder det "et kraftigt signal" til andre pensionskasser.

Det er også et signal til virksomheder, der ønsker pensionskassernes investeringer, mener hun.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter