Danske banker har problemer med hvidvaskregler: Kun én er gået fri for kritik

Det er en stor og krævende opgave for bankerne, at få styr på hvidvaskregler, siger korrespondent.

Jyske Bank har i dag fået seks påbud af Finanstilsynet. (Foto: PEDERSEN MIKKEL BERG © Scanpix)

Hvidvaskreglerne er strammet flere gange de senere år, og de skærpede krav har gjort det vanskeligt for danske pengeinstitutter at leve op til deres ansvar.

Sådan lyder det fra økonomikorrespondent i DR, Casper Schrøder, efter at Jyske Bank i dag har fået hele seks påbud fra Finanstilsynet.

- Det er efterhånden nærmere reglen end undtagelsen, at der bliver udstedt påbud om mangler, når tilsynet har været forbi, siger Casper Schrøder og tilføjer:

- Selvfølgelig viser det, at bankerne ikke gør det godt nok på det helt formelle plan, men det viser også, at det er en stor og krævende opgave at få styr på området.

Kun en bank går fri

Jyske Bank er langt fra det eneste pengeinstitut, der har fået påbud af bankernes vagthund.

Ud af de i alt otte deciderede hvidvaskinspektioner, som tilsynet har foretaget i danske pengeinstitutter de seneste fem år, er det kun i et enkelt tilfælde, at pengeinstituttet -en lille bank med navnet Folkesparekassen - er gået helt fri af påbud i inspektionsrapporten.

Casper Schrøder hæfter sig her ved, at der er én betydelig forskel. Nogle påbud er nemlig fulgt af en politianmeldelse.

- Der følger ikke en direkte politianmeldelse med redegørelsen om inspektionen i Jyske Bank, sådan som der har været tale om med Danske Bank og Nordea. Det gør et påbud mindre alvorligt, vurderer han.

Det store antal påbud er ifølge Casper Schrøder først og fremmest en markering af, at bankerne skal huske at tage deres ansvar for kontrol med hvidvask meget alvorligt.

- Der er nok ingen tvivl om, at tilsynet er opsat på at vise, at der bliver kigget i alle kroge. Særligt efter den kritik, de har modtaget i forbindelse med Danske Banks estiske hvidvaskskandale.

Jyske Bank: Vi er blevet politifolk

Finanstilsynet skriver i redegørelsen om inspektionen i Jyske Bank, at banken har brugt "betydelige ressourcer" på at styrke foranstaltninger mod hvidvask, men tilsynet kræver, at banken gør endnu mere.

Bankdirektør, Peter Schleidt, oplyser, at redegørelsen er taget til efterretning. Han er godt tilfreds med udfaldet.

- Kravene og forventningerne bliver hele tiden højere. Vi er blevet politifolk, der skal holde øje med mistænkelige hændelser, og det er helt fint. Vi arbejder med det, men vi er ikke helt i mål endnu. Det ser jeg Finanstilsynets påbud som et udtryk for, siger bankdirektøren.

Jyske Bank anvender ifølge Peter Schleidt omkring 200 årsværk til forebyggelse og kontrol af hvidvask.

Facebook
Twitter