Danske bankkunder taber penge på svindelsag

Kunder hos Nordea og Danske Bank risikerer at tabe penge på Madoff-skandalen i USA.

Det var fra denne prangende bygning i New York, Madoff-svindlen blev styret. Også danske bankkunder viser sig nu at være blevet ramt. (Foto: SHANNON STAPLETON © Scanpix)

Ikke bare amerikanske penge er på spil i den gigantiske svindelsag, der i disse dage rulles op i USA.

Også danske bankkunder risikerer at tabe store summer på Madoff-sagen.

Kunder hos både Nordea og Danske Bank har således penge i klemme i sagen.

Primært velhaverkunder

Kunder i Danske Banks investeringsforening Danske Invest Leveraged Fund har med stor sandsynlighed tabt 80 millioner kroner.

Det oplyser pressechef hos Danske Bank, Jonas Torp, til DR Nyheder:

- Vi har godt 80 millioner kroner på spil i sagen, og det er en mindre gruppe af primært velhaverkunder, der bliver ramt. Der er tale om en lille del af investeringerne i den pågældende fond, som muligvis er tabt. Vi vil naturligvis gøre hvad vi kan, for at sikre pengene, hvis det er muligt, siger Jonas Torp.

Europæiske storbanker også ramt

Også kunder hos Nordea risikerer at blive ramt. Bankens pensionskunder og institutionelle investorer risikerer at tabe de 358 millioner kroner, som den nordiske storbank har i klemme, oplyser Nordeas informationschef, Claus Christensen, til RB-Børsen.

- Det drejer sig om kapital under forvaltning. Det er ikke banken som sådan, der har en eksponering eller bliver påvirket i regnskabet. Men det svarer til 0,2 procent af de samlede investeringer, siger Claus Christensen, der understreger, at det endnu ikke er sikkert, at pengene er tabt.

Også flere europæiske banker har store beløb i klemme i svindelsagen. Blandt andre skulle det dreje sig om spanske Santander, franske Natixis, britiske HSBC og Royal Bank of Scotland, som har alt mellem nogle hundrede millioner euro til flere milliarder euro i klemme. Det skriver det svenske nyhedsbureau Six.

Svindel med afkast

Sagen begyndte at rulle, da Wall Street-ikonet Bernard Madoff i slutningen af sidste uge blev afsløret i et gigantisk svindelnummer for op mod 50 milliarder dollar - godt 281 milliarder kroner.

Madoff har lovet investorer i sit investeringsselskab L. Madoff Investment Securities afkast på op til 12 procent om året - afkast der da også troligt kom ind på investorernes bankkonti de seneste år.

Afkastene stammede imidlertid ikke fra en heldig investeringshånd, men derimod primært bestod i midler fra nytilkomne investorer. På den måde holdt Madoff investeringskarrusellen i gang ved hele tiden at udvide med nye investorer, skriver Ritzau.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter