Danske Banks bestyrelse fyrer direktør

Han blev Thomas Borgens vikar. Nu stopper Jesper Nielsen med øjeblikkelig virkning.

Arkivfoto. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Danske Banks bestyrelse har efter en sag om investeringsproduktet Flexinvest Fri fyret Jesper Nielsen. Han blev konstitueret som midlertidig administrerende direktør i banken, da Thomas Borgen fratrådte som følge af hvidvask i bankens estiske filial.

Det bekræfter Danske Bank overfor DR Nyheder.

I en fondsbørsmeddelelse forklarer bestyrelsesformand, Karsten Dybvad, at Jesper Nielsen var blandt de ansvarlige direktører, der ikke i tilstrækkelig grad har taget hensyn til bankens kunder i forbindelse med salg af investeringsproduktet Flexinvest Fri.

- Jesper Nielsen har gjort en betydelig indsats i banken gennem mange år, senest som midlertidig administrerende direktør, hvilket vi takker ham for. Men i den konkrete sag var han på daværende tidspunkt en af de ansvarlige bankdirektører, lyder det fra bestyrelsesformanden.

87.000 kunder er berørt

Danske Bank oplyser, at banken vil betale 87.000 Flexinvest Fri-kunder godtgørelse, fordi de er blevet opkrævet for høje aftalegebyrer på investeringer i Flexinvest Fri. Dertil vil nogle kunder få kompensation ud fra, hvad de kunne have opnået i afkast ved at investere i et andet produkt.

- Som jeg allerede sagde på min første dag i banken, så skal kunderne være udgangspunktet for alt, hvad vi gør. Vi skal hver eneste dag arbejde på at sikre, at vi kan tilbyde vores kunder en ordentlig rådgivning og produkter, der lever op til deres behov (...) I den konkrete sag har vi som følge af forkerte ledelsesmæssige beslutninger ikke levet op til dette, og det undskylder vi, udtaler administrerende direktør Chris Vogelzang i en pressemeddelelse.

Han understreger, at berørte kunder vil blive informeret, og at kunderne kan se frem til at få udbetalt kompensationer i størrelsesordnen 1.000-2.000 kroner inden årets udgang.

Den samlede kompensation løber op i 400 millioner kroner, oplyser banken.

Vikar efter Borgens fald

Jesper Nielsen er ifølge Danske Bank fritstillet og stopper med øjeblikkelig virkning.

Han var i tre år direktør for Danske Banks forretning i Danmark. I oktober blev han derudover indsat som midlertidig direktør i kølvandet på hvidvaskskandalen, der kostede den tidligere topchef Thomas Borgen jobbet.

Thomas Borgen meldte sin afgang i forlængelse af Danske Banks egen undersøgelse om hvidvask for milliarder i bankens estiske filial og blev fritstillet i oktober, hvorefter Jesper Nielsen sad ved roret.

Den 1. juni overtog hollandske Chris Vogelzang jobbet som administrerende direktør, og med fyringen er Jesper Nielsen nu helt ude af Danske Bank.

Glenn Söderholm, der direktionsmedlem og ansvarlig for bankaktiviteter i Norge, Sverige og Finland, vil indtil videre overtage ansvaret for bankens aktiviteter i Danmark.