Danske butikker: Momsregler giver kinesiske varer urimelig fordel

Dansk Erhverv og FDIH vil af med bagatelgrænse, men politikerne følger EU.

- Politikerne bliver nødt til at se realiteterne i øjnene, siger Niels Ralund, adm. direktør i Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH), om de tusindvis af pakker fra Kina, der dagligt klemmer sig under momsbagatelgrænsen. (Foto: Thomas Kongensgaard Øvre © dr)

Danskerne køber flere og flere varer på kinesiske netbutikker, især på grund af prisen.

Stikprøvekontroller i Københavns Lufthavns postterminal viser, at ni ud af ti pakker fra Kina har en værdi under 80 kroner, som er grænsen for at skulle betale moms fra tredjelande.

- Resultatet bekræfter desværre vores bange anelser, når størstedelen af alle pakker kan slippe igennem, uden der betales moms. Det svarer til mange millioner pakker årligt, hvor der ikke bliver betalt moms, siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

Han mener, at den såkaldte momsbagatelgrænse på 80 kroner udkonkurrerer danske virksomheder på et helt urimeligt grundlag.

Nordiske naboer sløjfer smuthullet

Regeringen og skatteminister Karsten Lauritzen (V) henviser til, at Danmark fjerner momsbagatelgrænsen sammen med resten af EU i starten af 2021.

Men hos Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) vil man følge erfaringerne fra Sverige og Norge, som henholdsvis har og er ved at afskaffe momsbagatelgrænsen.

- Det kan ikke vente til, at EU indfører fælles regler i 2021. Det har vi længe forgæves forsøgt at forklare skatteministeren. Men nu bliver han og alle andre ansvarlige beslutningstagere nødt til at se realiteterne i øjnene og gøre noget ved problemet. Medmindre de altså ønsker, at de danske butikker skal dreje nøglen om, siger Niels Ralund, som er administrerende direktør i FDIH.

Det synspunkt bakkes op af René Christensen, finansordfører i Dansk Folkeparti:

- Når vi modtager 40.000 pakker om dagen fra Kina, så mener jeg ikke, at vi skal vente til 2021. Jeg mener helt klart, at Danmark skal gå enegang. Vi skal ikke ligge under for, at EU-systemet først kan levere engang i 2021 eller 2022, siger han.

Også Østrig har valgt at fjerne bagatelgrænsen for indkrævning af moms.

Socialdemokratiet og regeringen vil vente på EU

René Christensen (DF) vil tage sagen op med skatteministeren og eventuelt prøve at finde et politisk flertal uden om regeringen.

Men det er umuligt, for Socialdemokratiet støtter regeringens beslutning om at vente til indførslen af de fælles EU-regler på området.

- Den kommer til at blive fjernet, den beslutning er truffet i fællesskab i EU. Men fjernelse af momsgrænsen får ikke stoppet den forkerte værdisætning og de decideret illegale varer, der kommer ind, siger partiets skatteordfører, Jesper Petersen.

Derfor vil Socialdemokratiet i stedet have ansat 1000 medarbejdere i skattemyndighederne, blandt andet for at få bedre styr på kontrollen med udenlandske pakker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk