Danske fiskere vil forhindre milliardtab ved brexit

Danske fiskere forsøger sammen med andre EU-lande at få fiskeriet øverst på dagsordenen i forhandlinger.

For at undgå milliardtab er det afgørende for danske fiskere at lande en aftale med briterne, der sikrer fortsat adgang til britisk farvand og fiskekvoter også efter brexit.

De danske fiskeriorganisationer vil derfor sammen med otte andre EU-lande nu have fiskeriet i EU øverst på dagsordenen.

Det skal ske i forbindelse med de forestående forhandlinger mellem Bruxelles og London om Storbritanniens udmeldelse af EU.

Samarbejdet, European Fisheries Alliance, skal sikre, at fiskeriet bliver et varmt emne, når forhandlingerne indledes.

Britiske fiskere har ellers talt for, at EU-fiskerne - herunder Danmark - bliver forment adgang til den britiske fiskerizone.

De danske fiskeriorganisationer mener til gengæld, at fiskene i Nordsøen og havet omkring Storbritannien er fælles.

- Vi arbejder på sammen med andre europæiske fiskerinationer at få fiskeriet prioriteret. Det må ikke ende som et lille vedhæng til sidst, der risikerer at drukne i andre store spørgsmål, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.

Eksempelvis står Danmark og Frankrig tilsammen for 50 procent af EU's fiskeri i britisk farvand.

Direktør Niels Wichmann i Producentorganisationen i Danmarks Fiskeriforening satser på at få bundet fiskerirettighederne sammen med en handelsaftale med briterne.

- De eksporterer i dag to tredjedele af deres fisk til EU. Det har de jo en interesse i at fortsætte med. Derfor tror vi på en god løsning, så vi beholder vores fiskeri, og de beholder deres marked, siger han.

Udbyttet af dansk fiskeri i britisk farvand svinger fra år til år. Men omkring 30 procent af fiskernes årlige omsætning hentes derfra.

I 2015, hvor den samlede danske fiskefangst indbragte fiskerne 3,4 milliarder kroner, kom altså mere end en milliard af indtjeningen fra de britiske områder.

/ritzau/

Facebook
Twitter