Danske fiskere vrede over tysk fiskeri i Østersøen

Al fiskeri af torsk i den vestlige Østersø er midlertidigt suspenderet. Men tyskerne tolker tilsyneladende reglerne anderledes, lyder det fra fiskeriforeningen.

Det er svært at få liv i torskebestanden i den vestlige Østersø, og det gør ondt på erhvervsfiskeriet i gamle, danske fiskerbyer. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det i forvejen trængte erhvervsfiskeri i den vestlige Østersø måtte i efteråret sluge nok en dårlig nyhed, da EU's ministerråd aftalte at nedbringe fiskekvoten for torsk i den vestlige Østersø med yderligere 56 procent.

Samtidig blev det besluttet at udvide den såkaldte lukkeperiode til to måneder. Perioden startede den 1. februar og suspenderer al torskefiskeri otte uger frem.

Men tyske fiskere lander stadig fladfisk, og i fiskeri efter fladfisk kan det ikke undgås, at der kommer torsk med som bifangst. Det irriterer de danske fiskere.

- Vi kan konstatere, at det er en anden tolkning af reglerne, hvis tyskerne fisker fladfisk, mens vi skal holde os helt væk fra torsken, der skal jo være lige regler for alle, siger Svend-Erik Andersen, der er formand for Danmarks Fiskeriforening.

- Jeg har bedt mine folk om straks at tage kontakt bl.a. til de tyske myndigheder for at få afklaret situationen, så vi kan finde fælles fodslag. Jeg forventer en afklaring i begyndelsen af næste uge, og lige så snart den foreligger, vil det danske fiskerierhverv blive orienteret, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Det tyske Bundesministerium for Ernæring og Landbrug har ikke reageret på DR Nyheders henvendelse. Men ministeriet udgav i efteråret en nyhed om, at torskefangsten i den vestlige Østersø var forbudt i februar og marts.

Gamle fiskerbyer hårdt ramt af kvoter

Nedlukningen af al torskefiskeri er i år udvidet til otte uger og rammer de små fiskeribyer hårdt, lyder det fra Svend-Erik Andersen.

- Det går fint for erhvervsfiskeriet i Nordsøen. Men den vestlige Østersø er vores smertensbarn, og det gør det ikke bedre med de her meget strenge restriktioner, og at den her lukkeperiode rammer lige ned i højsæsonen for torskefiskeriet, siger Svend-Erik Andersen.

Danmarks Fiskeriforening og EU er uenige om, hvordan man opgør fiskebestanden. Danmarks Fiskeriforening har selv foreslået at nedsætte kvoten med 15-20 procent.

Den vestlige Østersø omfatter et stort område fra Bornholm til Djursland. (Foto: Mathias Sommer DR Nyheder)

Det er blandt andre gamle danske fiskerbyer som Bagenkop, Gilleleje og Marstal, som lider af skrappe fiskekvoter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk