Danske investeringsforeninger langt fra billigst i Europa

Selv om danskerne har mere end 500 milliarder kroner stående i investeringsforeninger, så nyder de ikke godt af stordriftsfordele og lave priser, viser en rapport. Omkostningerne er for høje.

De mere end 800.000 danskere der tilsammen har opsparing for over 570 milliarder kroner placeret i danske investeringsbeviser kan i en ny rapport nu sort på hvidt konstatere, at omkostningerne omend ikke er de højeste i Europa - så langt fra billigst.

Samt at særligt de største danske investeringsforeninger ikke ser ud til at opnå de stordriftsfordele, som de reelt burde, set i europæisk perspektiv.

Dermed misser de danske foreninger faktisk hele pointen i at jo større forening, jo billigere burde det være for investoren.

Rapportens konklusioner lander midt i en verserende debat om de såkaldte formidlingsprovisioner.

Tre milliarder i årlig provisionDanskerne er nemlig nu oppe og betale mere end tre milliarder kroner årligt for såkaldt formidling af investeringsforeningsbeviser til deres bank ud af et samlet omkostningstryk ved at investere i foreninger på i alt seks milliarder kroner, viser tal fra analysehuset Morningstar.

Og det er mange penge - også i europæisk perspektiv. Det viser en af de mest omfattende pan-eurpæiske analyser der nogensinde er foretaget af danske og europæiske investeringsforeninger, lavet af Morningstar.

Analysen er offentliggjort her til morgen og placerer danske foreninger sådan cirka rundt regnet midt i feltet.

Kigger man på nogle tabeller i den omfattende rapport kan man eksempelvis vælge at kigge på en klassisk aktivt forvaltet fond, der investerer i globale aktier. Her ligger Holland, UK og Sverige i top 3, mens Luxembourg, Østrig og Spanien er dyrest. Danmark ligger nummer 7 ud af 13.

Aktiv Aktiefond:OMKOSTNINGER I INVEST FORENINGER: (Billigst øverst)

1. Holland 2. UK 3. Sverige 4. Irland 5. Norge 6. Tyskland 7. Danmark 8. Finland 9. Frankrig 10. Belgien 11. Luxembourg 12. Østrig 13. Spanien

Mens at eksempelvis de billigere såkaldt passiv fonde, som er det modsatte af en aktiv fond- har Norge, Sverige og UK som billigste markeder. Her ligger Danmark nummer 5.

Passiv fonde følger eksempelvis blot ledende aktieindeks i stedet for at fondens forvaltere køber og sælger papirer i forsøg på at slå markedet, som er proceduren i en aktiv - og derfor også langt dyrere - fond.

Passiv Aktiefond:OMKOSTNINGER I INVEST FORENINGER: (Billigst øverst)

1. Norge 2. Sverige 3. Uk 4. Irland 5. Danmark 6. Holland 7. Finland 8. Tyskland 9. Luxembourg 10. Frankrig 11. Belgien 12. Østrig 13. Spanien

- Danmark ligger godt til relativt til resten af Europa, vi er dog ikke prisførende i form af laveste omkostninger. Generelt er vi mest konkurrencedygtig på det som vi kalder balancerede fonde - det vil sige fonde, der både investerer i aktier og obligationer. Dernæst kommer aktiefondene og sidst obligationsfondene, fortæller chefanalytiker Nikolaj Holdt Mikkelsen om de overordnede konklusioner fra Morningstar.

UK stikker ud efter forbud mod provision

Værd at bemærke i Morningstar analysen er særligt Storbritannien. Ved nytår blev provision ved formidling/salg af investeringsforeningsbeviser nemlig forbudt.

Prisen for at blive tilbudt produktet måtte ikke længere ligge inde i selve produktets totale omkostninger, men skal faktureres særskilt, hvis kunden har modtaget rådgivning.

- UKs relative placering er naturligvis hjulpet på vej af, at provision er blevet forbudt derovre. Det har betydet, at en lang række billige fondsklasser er blevet introduceret på det engelske marked. En fondsklasse uden provision i UK koster typisk 0,38 procentpoint mindre end fondsklasser med provision, forklarer Nikolaj Holdt Mikkelsen og han påpeger, at Holland implementerer lignende forbud fra januar 2014.

Hvilket altså også må forventes at give en ligende effekt på det hollandske marked.

I Danmark har senest Rangvid-rapporten, der skulle klarlægge årsagerne til finanskrisen, også brugt et par linjer på debatten om formidlingsprovision. Og rapporten indeholdt således forslag til (i en mindretalsudtalelse), at omkostninger til rådgivning/formidling i forbindelse med køb af investeringsforeningsbeviser burde kunne fravælges af kunderne.

Danske foreninger mangler stordriftsfordele

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk