Danske klimamål under pres: Udenlandske selskaber står bag det meste af industriens CO2-forurening

Se danmarkskortet: Her er de største CO2-udledere.

Teglværket i Stenstrup på Sydfyn ejes af Egernsund Wienerberger, der er en østrigsk ejet koncern med fabrikker i 29 lande. (Foto: Peter Langkilde © DR)

Vi må håbe, at de danske klimamål har international appel.

For cement-giganten Aalborg Portland er italiensk ejet. Holmegaards glasfabrik ejes af et irsk selskab. Og teglværker i Sønderjylland, Fyn, Helsinge og Thy er opkøbt af den østrigske koncern Wienerberger.

Og sådan er det for hovedparten af fabrikkerne bag de største udledninger af CO2 i industrien i Danmark.

Samlet kommer 62 procent af industriens CO2-forurening i Danmark fra selskaber, der er ejet af udenlandske koncerner. Det viser en kortlægning, DR har lavet på baggrund af tal fra EU-Kommissionen og Energistyrelsen.

Og det kommer bag på professor og økonomisk vismand Jakob Roland Munch.

- Det kan udfordre de danske klimamål. For udenlandsk ejede selskaber kan formentlig lettere flytte deres produktion ud af Danmark, hvis der indføres en højere CO2-afgift, vurderer han.

Ovn på 1.040 grader

I kighullet på den store ovn på Sydfyn kan Henrik Dietrichsen se, hvordan murstenene lyser gyldent, når de brændes ved 1.040 grader.

Han er administrerende direktør i Egernsund Wienerbergers afdeling i Norden, der ejer fire teglværker i Danmark.

- Vores udfordring er, at vi brænder mursten, og det kræver energi. Og det er fossilt fra naturgas i dag, forklarer han.

De enorme mængder gas gør Wienerberger til en af de store CO2-udledere i Danmark med et udslip på 37.022 ton CO2 sidste år.

Koncernen har fabrikker i 29 lande i Europa og Nordamerika. Men de holder skarpt øje med Danmark. For de frygter, at CO2-afgiften i Danmark hæves, så de skal betale mere for deres udslip.

- Hvis der kommer en CO2-afgift i Danmark, som det er foreslået, og det ikke kommer i andre lande, så vil det have konsekvenser for arbejdspladser. Selvfølgelig vil det det. For så vil man ikke være konkurrencedygtig, siger Henrik Dietrichsen.

”Forureneren bør betale”

Lige nu er regeringen under pres for at hæve afgiftenCO2-udledninger. Både de tre støttepartier, Klimarådet og de Økonomiske Vismænd mener, at det i dag er for billigt at forurene med CO2.

- Man bør lade forureneren betale. Det er det princip, vi mener er sundt, siger Jakob Roland Munch.

I dag koster det virksomhederne 180 kroner per ton CO2. Men de største CO2-udledere som Egernsund Wienerberger er fritaget fra dansk CO2-afgift. Og de får hovedparten af deres CO2-udslip dækket af gratis kvoter fra EU.

Klimarådet vil hæve prisen på et ton drivhusgas til 1.500 kroner og samtidig omfatte de virksomheder, der i dag er fritaget for afgiften i Danmark.

Industrien er afgørende for, om det lykkes at reducere CO2 med 70 procent i 2030. Og for samfundet er en højere afgift den billigste måde at nå klimamålene på, mener eksperterne.

- Det vil betyde, at virksomhederne i højere grad vil tænke på, hvordan de reducerer deres CO2 for at undgå at betale afgift, forklarer professoren.

Regeringen er parat til at hæve afgiftenCO2-udslip, forsikrer skatteminister Morten Bødskov (S). Men han vil ikke sige, hvor meget den skal hæves.

- Hvor helt præcist niveauet bliver placeret, det er et spørgsmål, vi har overladt til en ekspertgruppe, siger Morten Bødskov.

Han vil samtidig give virksomhederne store tilskud. Der er allerede afsat seks milliarder kroner i støtte til virksomheders investering med den seneste grønne skattereform.

- Vi sætter rigtig mange milliarder af til at understøtte omstillingen i industrien. Så de kan komme ind på det grønne spor og undgå at blive beskattet af for meget CO2- udledning, siger Morten Bødskov.

Lukkede i Sverige

Den østrigske koncern afviser ikke, at de vil flytte produktion ud af Danmark, hvis CO2-afgiften stiger.

- Vi tilpasser os hele tiden vores produktion. Vi har både skruet op og ned for lande, siger Henrik Dietrichsen fra Egernsund Wienerberger.

Sidste år lukkede koncernen deres fabrik i Sverige for at samle produktionen på færre og mere effektive teglværker.

- Hvis du har nogle bedre rammevilkår i Belgien, hvor vi har mange og store teglværker, så vil der være mere produktion der, og mindre hvor der er højere afgifter, forklarer han.

  • Færdige mursten frisk fra ovnen hos Egernsund Wienerberger i Stenstrup på Sydfyn. (Foto: Peter Langkilde © DR)
  • Første skridt til at fremstille mursten er indsamling af ler fra nærliggende jorde. (Foto: Peter Langkilde © DR)
  • Dernæst blandes leret med sand og vand og formes af en presse-maskine til mursten-størrelsen 22,8x10,8x5,4 cm. (Foto: Peter Langkilde © DR)
  • Stenene stables i sildebens-formation, som giver Egernsunds mursten et særligt kendetegn. (Foto: Peter Langkilde © DR)
  • En kæmpe ovn varmes op til 1040 grader og brændes leret til hårde mursten. (Foto: Peter Langkilde © DR)
  • Det tager 24 timer at brænde en mursten færdig. Ovnene fyres med fossilt naturgas. Og det er gassen til denne proces, der udleder store mængder CO2. (Foto: Peter Langkilde © DR)
  • Administrerende direktør Henrik Dietrichsen fra Egernsund Wienerberger i Norden fremviser selskabets grønne håb: En mursten med huller I, så den kræver mindre energi at brænde. Og dermed kan reducere CO2-udslippet fra produktionen. (Foto: Peter Langkilde © DR)
1 / 7

Lige nu er spørgsmålet om højere afgifterdrivhusgasser i Danmark skudt til hjørne. Det politiske flertal bag en grøn skattereform i efteråret kunne ikke blive enige. Så nu skal en ekspertgruppe komme med forslag til efteråret og igen i 2022.

Imens har flere af Danmarks nabolande som Tyskland, Sverige og Norge allerede indført en højere afgiftCO2 eller har planer om at gøre det.

Så selvom de udenlandske CO2-udledniger udfordrer de danske klimamål, bliver det mindre risikabelt for Danmark at hæve prisen på forurening fra drivhusgasser, når andre lande går foran.

- Det bliver lettere at indføre en højere CO2-afgift i Danmark, når man også gør det i andre lande. Produktionen vil ikke flytte ud i samme omfang, så det behøver man ikke bekymre sig så meget om, påpeger Jakob Roland Munch.

"Vi investerer frivilligt"

Henrik Dietrichsen fra Egernsund Wienerberger understreger, at selskabet har en plan om at investere i Danmark i mange år fremover.

I er en af de virksomheder, der udleder mest CO2 i Danmark. Vil det ikke være fair, hvis I skal betale mere til den grønne omstilling?

- Vi betaler rigtig meget til den grønne omstilling. Vi investerer massivt i teknikker både internationalt og i Danmark for at mindske vores klimaaftryk, forklarer han.

Blandt andet har selskabet investeret i et ventilationsanlæg på fabrikken i Sydfyn, så den varme luft fra ovnen genbruges til at tørre stenene. Og selskabet vil fra næste år investere i mere grøn biogas, der idag udgør 11 procent af deres energi. Det skal mindske udledningerne fra teglværkerne i Danmark.

Administrerende direktør i Egernsund Wienerberger Henrik Dietrichsen. (Foto: DR Nyheder.)

Samlet har Egernsund Wienerberger et mål om at skære 30 procent af deres CO2 i løbet af de næste fire år. Og blive helt CO2-neutrale i 2050.

- Vi gør rigtig meget for at reducere vores CO2, og det gør vi ad frivillighedens vej, forklarer direktøren.

Men hvis I lykkes med at nedbringe jeres CO2, har I vel ikke noget at bekymre jer over, hvis politikerne hæver CO2-afgiften?

- Vi har altid en rest tilbage af CO2. Afgiften, der måtte komme på den del, er vi selvfølgelig kede af at skulle betale, hvis udlandet ikke skal betale den, siger Henrik Dietrichsen fra Wienerberger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk